Kantinlerde alarm var!

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Reha Keskinoğlu, “Okul kantinlerinde satılan gıda maddeleri ve hijyen denetimleri öğrencilerin sağlığı için uzman kişiler tarafından yapılmalı” dedi.

Kantinlerde alarm var!
Yeni Asır'da yer alan habere göre Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Reha Keskinoğlu, okul kantinlerinde gıda güvenliğinin sağlanması ve denetimi hakkında endişeli olduklarını söyledi. Keskinoğlu, "Tüketim bilinci ve yetkin denetim personeli sayısı yetersiz" dedi. Keskinoğlu, okul kantinlerinde satılan gıda maddeleri, gerek yasaklanan gıdalar, gerekse hijyen ve öğrencilerin sağlığı anlamında endişe duyduklarının söyledi.

Denetmen yetersiz

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, "Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği" gereği okul kantinlerindeki gıda denetimlerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü belirten Keskinoğlu, "Bakanlık yetkilileri okul kantini denetimlerini standart gıda işletmeleri denetim prosedürü yanı sıra 33 madde ve buna bağlı 150 alt maddeden oluşan hükümlerine göre yapıyor. Ancak mevcut denetçi sayısı ile hali hazırdaki tüm gıda işletmelerinin denetlenmesi bile mümkün değilken, ek olarak okul kantinlerini de etkin şekilde denetlemesi mümkün görünmüyor" diye konuştu. Aynı yönetmeliğin 31. maddesi uyarınca uzmanlık alanı gıda güvenliği olmayan Milli Eğitim personelinin de gıda güvenliği ve hijyen şartlarıyla ilgili bir konuda ara denetim yapabildiğini kaydeden Keskinoğlu, bu durumun da kantinlerdeki gıda güvenliği ve hijyen denetimlerini zafiyete uğrattığını ifade etti. Keskinoğlu, "Bakanlık dışındaki denetim ihtiyacının, uzmanlık alanı gıda güvenliği olmayan meslek gruplarınca yapılması yerine bu alanda uzman olan Gıda Mühendisleri tarafından karşılanması gerekmektedir. Mevcut durumda bu maddeye dayanarak yapıldığı belirtilen denetimlerin etkinliği sorgulanmalıdır. Burada velilere, okul aile birliklerine, ve bilinç düzeyi bu konuyu anlayabilecek yaştaki öğrencilere iş düşmektedir" dedi.

Yasaklı yiyecekler

Okul kantinlerinde kola ve gazlı içeceklerin ardından çikolata, kek, gofret, şeker, enerji içeceği gibi ürünler de artık satılamıyor. Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıkları, okul kantinlerinde satışı uygun olmayan gıda ve içeceklere ilişkin yasağın kapsamını genişleten yeni bir genelge hazırladı. Daha önce kantinlerde kola ve gazlı içecek satışını yasaklayan bakanlıklar, çikolata, kek, gofret, muffin, lolipop ve şeker gibi ürünlere de satış yasağı getirmişti.

Çocuklarınızı ağır okul çantalarından kurtarın

İzmir Kent Hastanesi Ortopedi uzmanı Prof. Dr. Erdal Cila, yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte gündeme gelen 'ağır okul çantası' sorununa dikkat çekti. Ağır okul çantalarının özellikle ilkokul çocuklarında bel ve sırt ağrılarına yol açtığını belirten Cila, "Çantalarının ağırlığı kilolarının yüzde 10'unu geçmemeli" dedi.

Özellikle ilkokul öğrencilerinin bel ve sırt ağrısı çekmelerine neden olan ağır okul çantaları konusunda anne babaları uyaran İzmir Kent Hastanesi Ortopedi Uzmanı Prof. Dr. Erdal Cila, eskiden elde taşınan çantaların altık olmadığını, şimdilerde çocukların genellikle sırt çantalarıyla okula gidip geldiğini aktardı. Prof. Dr. Cila, "Yapılan araştırmalarda ilkokul çağındaki her 100 çocuktan 30'unda bel ve sırt ağrısı saptanmış. Buradaki en önemli nokta çantanın ağırlığı. Bunun için mümkün olduğu kadar bu ağırlıkları azaltmaya çalışmalı, önlemler alınmalı. Burada çocuk kadar aileye de iş düşüyor. Ailelerin zaman zaman çantaları kontrol edip gereksiz şeyleri çıkarmasında fayda var. Bazı okullardaki gibi çocuklara dolap imkanı sağlanıp, tüm kitap defterleri taşımalarının önüne geçilebilse yararlı olur. Çanta ağırlığı çocuğun kilosunun yüzde 10'undan fazla olmamalı. Yani 40 kilo ağırlığındaki bir çocuğun çantası en fazla 4 kilo olmalı" diye konuştu.

Çocuklar için çekçekli çantaları önerdiğini ancak bunların da ağır olmaması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Cila, "Sağlık ve ağrının bilinmesi açısından en iyisi bu çantalar ama pek tercih edildiğini görmüyorum" dedi.