Karlov suikastı iddianamesi mahkemeye sunuldu

Rusya Federasyonu Büyükelçisi Andrey Karlov'un Ankara'da suikast sonucu öldürülmesine ilişkin hazırlanan iddianame tamamlanarak mahkemeye gönderildi.

Karlov suikastı iddianamesi mahkemeye sunuldu
Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, 28 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, FETÖ firarileri Emre Uslu ve Şerif Ali Tekalan isimleri öne çıktı. İddianameye göre, saldırı planı 2016 yılının ocak ayında ABD’de hazırlandı. Karlov suikastı FETÖ ve yabancı istihbarat örgütlerince planlanıp hayata geçirildi. Suikastın amacının Türk-Rus ilişkilerini germek ve iki ülkeyi savaşa sürüklemek olduğu da iddianamede belirtildi.

Tarih 19 Aralık 2016'ydı ve Başkent Ankara, şok bir suikastla sarsıldı. Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, FETÖ’cü polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş tarafından öldürüldü. Suikastçı Altıntaş'ın kendisi de polisle girdiği çatışma sırasında öldü.

İDDİANAME MAHKEMEYE GÖNDERİLDİ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Karlov suikastıyla ilgili yürüttüğü soruşturmayı iki yıllık bir çalışmanın ardından tamamladı. Ankara Cumhuriyet Savcısı Adem Akıncı tarafından hazırlanan 609 sayfalık iddianame, Ankara Başsavcı Vekili Ramazan Dinç tarafından onaylanarak, Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

İDDİANAMEDE 28 İSİM YER ALDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un suikastla öldürülmesine ilişkin hazırladığı iddianamede 28 şüpheli yer aldı. FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, FETÖ firarileri Emre Uslu ve Şerif Ali Tekalan'ın da şüpheliler arasında bulunduğu iddianamede çarpıcı tespitlere yer verildi.

SUİKASTIN AMACI: TÜRKİYE-RUSYA SAVAŞI

İddianameye göre suikast, FETÖ ve arkasındaki istihbarat örgütlerince gerçekleştirildi. Amaç ise Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizi sonrası gerilen Türk-Rus ilişkilerini koparmak ve iki ülkeyi savaşa sürüklemekti. Suikast planının 2016 yılının ocak ayında ABD’de düzenlenen örgütsel toplantılarda hazırlandığı belirtilen iddianamede, Karlov'a dair istihbaratın ise Şubat 2016’da FETÖ’nün MİT içindeki mahrem yapılanmasında yer alan şüphelilerden sağlandığı vurgulandı.

ŞÜPHELİLERE İLİŞKİN DETAY SUNULDU

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, örgüt elebaşlarından Fatih Üniversitesi'nin eski rektörü firari Şerif Ali Tekalan ve Emre Uslu da iddianamenin şüphelileri arasında yer aldı. Şüpheli listesinde, Karlov’un suikasta kurban gittiği fotoğraf sergisinin organizatörü Timur Özkan, Guru Medya Yayın Grubu Başkanı Hayreddin Aydınbaş ve suikastçı polis Altıntaş'ın örgüt abisi Şahin Söğüt ile FETÖ’nün MİT İmamı firari Cengiz Özkan'ın da isimlerine yer verildi.

SALDIRI PLANI İDDİANAMEDE ANLATILDI

Suikastçı Mevlüt Mert Altıntaş’ın hayatına dair tüm detayların en ince ayrıntısına kadar irdelendiği iddianamede, saldırı öncesi ve sonrasına dair çarpıcı detaylara yer verildi. Suikastın, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ve bu örgütün arkasındaki yabancı istihbarat örgütlerince gerçekleştirildiğinin vurgulandığı iddianamede, saldırı planın ABD’de düzenlenen örgütsel toplantılarda yapıldığı vurgulandı. İddianamede suikast hazırlığı şöyle anlatıldı:

İNFAZ KARARI, ÖLMEDEN 11 AY ÖNCE ALINDI

“2016 yılı ocak ayı içerisinde ABD’de bazı otellerde yapılan örgütsel toplantılar sonrasında, Rusya Federasyonu Büyükelçisi Andrey Karlov'un öldürülmesi kararlaştırıldı. Bu karar sonrası örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in de onayı alındı. Bu aşamadan sonra suikast için istihbarat, sergi organizasyonu, saldırı sonrası hedef alınacak dini grup, kişi, örgütlerle ilgili ve katille ilgili çalışmalara başlandı.”

"İSTİHBARAT, MİT'TEKİ YAPILANMADAN GELDİ"


İddianamede, saldırı istihbaratının toplanma sürecine dair de önemli tespitlere yer verildi. Buna göre, Karlov hakkında koruma kullanıp kullanmadığına dair istihbaratı, FETÖ’nün MİT mahrem yapılanmasındaki isimleri Şubat 2016’da topladı. Bu durum iddianamede şöyle anlatıldı:

"FETÖ'nün MİT mahrem yapılanması içerisinde faaliyet gösteren ve FETÖ üyeliği nedeniyle kurumdan ihraç edilen Vedat (kod) isimli Vehbi Kürşad Akalın'ın ilgili istihbaratı topladıktan sonra bu bilgileri abisi konumunda bulunan BTK çalışanı Yusuf (kod) isimli Hüseyin Kötüce'ye iletti. Şüpheli Hüseyin Kötüce de kendisinden istenilen bilgileri üst pozisyonunda olan Sadık (kod) isimli Cemal Karaata isimli örgüt üyesine iletti. Bu kişi vasıtasıyla MİT İmamı olarak görev yapan Vedat (kod) isimli Cengiz Özkan’a ulaştırılan bilgiler, silsile içerisinde örgüt elebaşı Fetullah Gülen'e kadar gönderildi."

TÜRKİYE'NİN İMAJI DA HEDEF ALINDI


İddianamede, 2015'in kasım ayında yaşanan uçak krizi sonrası örgüt ve arkasındaki istihbarat örgütlerinin saldırıyı; Türk-Rus ilişkilerini tamamen koparmak için gerçekleştirdiği ifade edildi. İddianamede buna ilişkin, “İki ülke arasındaki bütün siyasal ilişkileri koparmak, her iki ülkeyi olası bir savaş durumuna getirmek, Suriye'de yaşanan iç karışıklığı çözümsüz hale getirmek ve siyasi bir sonuç alınmasını engellemek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin büyükelçilerin dahi korunamadığı güvensiz bir ülke olduğu yönünde olumsuz bir izlenim yaratmak amacıyla suikast gerçekleştirildi” değerlendirilmesine yer verildi.

“FARKLI DİNİ GRUPLARLA İRTİBATLANDIRILDI”

İddianamede, elde edilen bilgilerin örgütün MİT mahrem yapılanmasından, emniyet mahrem yapılanmasına aktarıldığı anlatıldı. Bu süreçten sonra ise suikastçı Mevlüt Mert Altıntaş’ın seçilerek, saldırı için hazırlık sürecinin tamamlandığı ifade edildi. İddianameye tüm bu hususları kapsayan bir örgüt şeması da girdi. Örgütün Altıntaş’ı diğer dini gruplarla irtibatlandırdığı ve suikastın bu gruplar tarafından işlendiği yönünde algı operasyonu gerçekleştirdiği de detayları ile anlatıldı.

BÜYÜKELÇİLER İFTARINDA VURACAKLARDI, KARLOV GELMEDİ

Karlov suikastının ilk olarak Haziran 2016'da AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen büyükelçiler iftarı sırasında planlandığı, suikastçı Altıntaş'ın bu kapsamda internette başbakanlık koruma rozeti araştırdığı tespit edildi. Ancak o tarihte yurtdışında bulunan Karlov'un iftar programına katılmaması nedeniyle örgütün saldırı planını ertelediği ve fotoğraf sergisini organize ettiği kaydedildi.

HATSIZ ÖRGÜT TELEFONU BULUNAMADI

İddianamede, Altıntaş’ın saldırıya ilişkin örgüt abisi tutuklu şüpheli Şahin Söğüt tarafından talimatlandırıldığı ve ikilinin mail üzerinden ve hatsız internet tabanlı programlar içeren telefonlar üzerinden iletişime geçtikleri aktarıldı. Altıntaş’ın suikast sırasında yanında bulunan ve örgütsel iletişimde kullanmadığı telefonu özellikle olay yerine götürdüğü anlatılan iddianamede, evinde yapılan aramada fatura ve kutusu ele geçirilen hatsız telefona ise tüm aramalara rağmen ulaşılamadığı ifade edildi.