Karsan'dan Metrobüs açıklaması

İETT’nin metrobüs ihalesini kazanan Karsan’dan yapılan açıklamada, “Metrobüs hattında halen kullanılmakta olan araçların, ihale kapsamındaki araçlarla teknik veya ekonomik olarak kıyaslanması doğru bir yaklaşım değildir” denildi.

Karsan'dan Metrobüs açıklaması

Karsan’dan yapılan yazılı açıklamada, İETT'nin 200 adet doğalgazlı otobüs alımını ve bunu kapsayan ihale ile 250 adet körüklü otobüs mal alım ihalelerinde en ekonomik teklifin Karsan tarafından verildiği belirtilerek, “İhale kanunu gereğince bu durum tüm katılımcılara yazılı olarak bildirilmiştir. İhale süreci henüz tamamlanmamıştır ve süreç devam etmektedir. Süreci devam etmekte olan otobüs ihalesi ile alakalı olarak 25 Temmuz Çarşamba günü basında yer alan haber kamuoyunda yanlış anlamalara sebebiyet verebilecek yorumlar oluşturmuştur” denildi.

Açıklamada, metrobüs hattının dünyada örnek alınan ve başarıyla isletilen bir hat olduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Bu hattın coğrafi ve teknolojik yapısı gereği metrobüs hattına özel araçlarla taşımacılık yapılması zarureti vardır. Metrobüs hattında müsaade edildiği taktirde minibüs dahil her türlü araç seyir edebilir. Ancak bu araçların hakiki bir metrobüsün işini yapacağı ve metrobüsün belirli bir zaman ve üst düzey konfor seviyesinde taşıyabileceği yolcu kapasitesinin aynısını taşıyabileceği anlamına gelmemektedir. Bahis konusu otobüsler istendiği taktirde diğer otobüsler gibi tercihli hat içinde seyir edebilir. Ancak, normal otobüsler, metrobüs tarifi altında yüksek kapasite taşıma yapabilen yolcu araçlarının yolcu kapasitesine sahip değildir, dolayısı ile de tercihli hatta bir metrobüsün verebileceği taşıma hizmetini veremez. Tercihli metrobüs hattını azami verimde kullanmak için o hatta kullanılan araçların taşıma kapasitesi arttıkça da bu araçların maaliyetleri ciddi şekilde artmaktadır. Bir otobüsün bir minibüse orantılı maaliyeti beş ila 10 misli, bir metrobüsün de normal bir otobüse nazaran maaliyeti 5 ila 10 misli seviyesinde olabilir. Dolayısıyla metrobüs hattında halen kullanılmakta olan araçların, konu ihale kapsamındaki araçlarla teknik veya ekonomik olarak kıyaslanması doğru bir yaklaşım olmadığı gibi doğru bir analiz imkanı da doğurmaz.”