Kennedy belgelerine FBI-CIA sansürü!

ABD Başkanı Donald Trump, ülkenin eski başkanlarından John F. Kennedy'nin suikastıyla ilgili 35 bin gizli belgeden 2 bin 800 dosyanın yayımlanmasını onayladı.

Kennedy belgelerine FBI-CIA sansürü!
Sabah'ta yer alan habere göre bazı dokümanların yayımlanmasını "ulusal güvenlik" gerekçesiyle durduran Trump, konu ile ilgili yayımladığı bildiride Amerikan kamuoyunun, bu önemli olayın tüm yönleri hakkında tam olarak bilgilendirilmeyi hak ettiğini belirterek, "Bu nedenle, bugün perdenin kaldırılmasını emrediyorum" dedi. Yayımlanmayan dokümanların 6 aylık bir incelemeye daha tabi tutulacağı belirtilirken, Trump bu konuyla ilgili olarak, "Ulusal güvenliğimize geri dönülmez zararlar verebilecek bir durum nedeniyle bunu kabul etmek zorunda kaldım" dedi.

1992'de kabul edilen Kennedy suikastı kayıtları yasası gereği, 35 bin belgenin 25 yıl içerisinde kamuoyuna açıklanması gerekiyor, bu süre ise 26 Ekim gece yarısı doluyordu. Başkan Kennedy suikastı üzerinde öldürüldüğü 22 Kasım 1963 tarihinden bu yana komplo teorileri dolaşıyor.

"DEVLET LOBİ YÜRÜTTÜ"

Devletin suikastla ilgili bilgilerin açığa çıkmasını istemediği yönünde iddialar bulunuyordu. CIA ve FBI'nın, soruşturma ile ilgili bazı dokümanların yayımlanmasını engellemek için son dakikaya kadar lobi yürüttüğü ileri sürüldü.

DOSYALARDA NELER VAR?

Trump'ın açıkladığı JFK suikastı ile ilgili ortaya çıkan yeni detaylar:

FBI, suikastçının ölüm tehditleri aldığını biliyordu.
Katilin geçmişte Mexico City'de KGB ajanlarıyla bir araya geldiği belirlenmişti.
Sovyetler Birliği, suikasttan sorumlu tutulmaktan çekindi.
Sovyetlere göre suikastın arkasında JFK'den sonra başkan olan yardımcısı Lyndon B. Johnson vardı.
JFK öldürülmeden önce CIA, Castro'ya suikast için mafya tutmuştu. Dolayısıyla suikastı Küba ajanlarının yapabileceği düşünüldü.
JFK öldürülmeden 25 dakika önce İngiliz gazetesine gizemli bir telefon geldi ve "Bugün büyük bir olay olacak" dendi. FBI, bu telefon ihbarını kayıtlara geçirmedi.


SUİKASTI GERÇEKLEŞTİREN DE VURULMUŞTU

ABD'nin 35'inci Başkanı John F. Kennedy, 22 Kasım 1963 yılında Lee Harvey Oswald tarafından uğradığı suikast sonucu öldürüldü. 24 Kasım'da Oswald, Dallas karakolunun alt katından çıkarıldığı sırada bir gece kulubü sahibi olan Jack Ruby tarafından silahla vurularak öldürüldü. Ruby, Oswald'ı öldürme suçundan ölüm cezasına çarptırıldı. Kararı temyize götüren Ruby, yeniden yargılanma hakkını kazanamadan 1967 yılında kanserden öldü.