Kıbrıs'ta müzakereler başladı!..

Kıbrıs’ta askıda bulunan BM çerçevesindeki müzakereler dün KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Rum lider Anastasiadis’in Lefkoşa’da buluşmasıyla resmen başladı.

Kıbrıs'ta müzakereler başladı!..

Yeni çözüm sürecinde ABD Dışişleri Bakan Yardımcı Victoria Nuland, BM Temsilcisi Buttenheim ve AB Temsilcisi Ashton olmak üzere üç kadının önemli rol oynaması bekleniyor.

YARIM asırlık sorunda atılacak birinci adım, Türk ve Rum temsilcilerin karşılıklı Atina ve Ankara ziyareti olacak. Çapraz müzakere adı verilen ziyaretler önümüzdeki hafta gerçekleşecek. BM denetimindeki ara bölgede bir buçuk saat görüşen liderler yeni süreci, BM’nin Kıbrıs misyon şefi Lisa Buttenheim’ın aylar süren pazarlıklar sonucunda tarafların uzlaştığı 7 maddelik ortak metni okumasıyla başlattı. İki kesimli iki bölgeli federal bir cumhuriyet kurmayı amaçlayan müzakerelerdeki en önemli aktörler ise kadın diplomatlar ve bürokratlar olacak.

NULAND, LISA, ASHTON

Müzakerelerin seyrini belirleyecek en önemli kadın, ABD’nin Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland oldu. Nuland, BM ve ilgili tüm tarafların baskılarına rağmen görüşme masasına oturmayan Rum lideri, geçen hafta Lefkoşa’ya yaptığı günübirlik ziyaret ile ikna eden isim. Nuland’ın sürecin başarıya ulaşması için Kıbrıs sorunuyla özel olarak ilgileneceği belirtiliyor. Müzakerelerdeki ikinci önemli uluslararası aktör, dünkü görüşmeleri koordine eden BM’nin Kıbrıs misyon şefi Lisa Buttehneim.

DOWNER GELMEDİ

2008’de başlayan müzakereleri başından bu yana yürüten BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs özel temsilcisi Aleksander Downer’ın görevden ayrılacağı açıklandı. Bu görevi, Lisa Buttenheim’ın yürütmesi bekleniyor. Yeni süreçte Kıbrıs konusunda karar verecek üçüncü kadın, Avrupa Birliği’nin Dışişleri Bakanlığı konumundaki Catherine Ashton. Ashton, muhtemel çözümde yeni Kıbrıs’ın AB ile ilişkilerin belirleyecek.

Eroğlu: Kısa sürede çözüm

KKTC lideri Eroğlu, görüşme sonrası Hürriyet’e verdiği demeçte, iyi bir başlangıç yaptıklarını ve Rum lidere özel temsilcilerin Ankara ve Atina ziyaretlerinin gerçekleşmesini teklif ettiklerini söyledi. Eroğlu, cuma günü Türk ve Rum özel temsilcinin buluşarak haftaya yapılması düşünülen çapraz müzakereleri ele alacaklarını kaydetti. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, eylül ayında New York’ta Yunanlı mevkidaşı Venizelos ile Türk temsilcinin Atina’ya, Rum temsilcinin de Ankara ziyaret etmesini kararlaştırmıştı

Doğu Akdeniz gazı çözümün itici gücü

KIBRIS sorunuyla ilgili tüm kesimler, Kıbrıs müzakerelerinin başlamasındaki en önemli dinamiğinin, son yıllarda doğu Akdeniz’de ortaya çıkartılan doğalgaz ve petrol kaynakları olduğu konusunda birleşiyor. İsrail’in bölgede bulduğu ve çıkarmaya da başladığı doğalgazın Adana’ya deniz altından boru hatlarıyla ulaştırılması planlanıyor. Rumların da bulduğu doğalgazın pazarlanmasının en kısa yolu Türkiye’ye uzatılacak boru hattı, önündeki en büyük engel de Kıbrıs sorunu. İstanbul merkezli Turcas şirketinin 2.5 milyar dolarlık boru hattı projesi İsrail’in önünde bulunuyor. Kıbrıs sorununa ayrı bir parametre olarak giren doğalgaz çözüm için itici güç olacak.

ÖMER BİLGE / HÜRRİYET İNTERNET SİTESİ