Kış hastalıklarına karşı gardınızı alın!

Soğuk hava, şehir yaşamı, stres, hareketsizlik, yorgunluk derken farkına varmadan bağışıklık sistemimiz zayıflayabilir. Hastalanmak kolay iyileşmek zor olabilir.

Kış hastalıklarına karşı gardınızı alın!

Akşam Gazetesi'nden Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Hastalanmamak için bu besinlerle gardınızı alabilirsiniz. 

Su: Her zaman her yerde işe yarar. Her gün ve sürekli bol miktarda su için. Böylece dolaşım sisteminiz açılır, vücudunuza zarar veren yabancı maddeler, virüsler ve kötü bakterilerle savaşmak kolaylaşır. 

TURUNÇGİLDEN VAZGEÇMEYİN

Yoğurt: Her gün mutlaka kalsiyum grubu yiyeceklerden 2-3 su bardağı süt, yoğurt veya kefir tüketin. Böylece bu yiyecek grubunda bol miktarda bulunan kalsiyum; kemik ve kas gelişimini sağlığını pozitif etki gösterir, dolaşımı hızlandırır, su dengesini sağlar, ödemi engeller.

Bol yeşillik: A vitamini, C vitamini ve B2 vitamini açısından son derece zengin olan yeşillikler, her gün soframızda olsun. Böylece içeriğinde bulunan antioksidanlar, fitokimyasallar, bol lif ve A vitaminiyle güçlü doğal antioksidan işlev mekanizması oluşur. Enerjisi olmadığı için kilo problemine karşı da bol miktarda yeşillik tüketebilirsiniz. Yoğun miktarda antioksidan ve antikanserojen besin öğeleri içeren çiğ sebze ve yeşillikler, kardiovasküler hastalık riskinizi de azaltır, bağışıklık sisteminde görevlidir. Yeterli miktarda ve düzenli olarak beslenmemizde bulunan fitokimyasallar ayrıca tümör büyümesini de engeller.

Limon: Her mevsimde tüketilen turunçgil çeşidi olan limon, yaz kış soframızın vazgeçilmezi olsun. C vitamini yoğun içerdiği için bağışıklık sistemimizi güçlü tutar. Yiyecekler içinde bulunan demir mineralinin vücuda alınmasını kolaylaştırarak, demir eksikliği anemisinden korur. A vitamini içerir. Folik asit içerir. Hücre yenilenmesinde yardımcı olur.

MUZ SIVI DENGESİNİ SAĞLAR

Kivi: Lif açısından zengin olan kivi, sindirimin düzenli ve yeterli ölçüde çalışmasını sağar. Mide gazı, kabızlık ve gaz problemi yaşamamızı da önler.  İçerdiği yüksek miktarda ki antioksidan; bağışıklık sisteminin oluşmasında ve korunmasında etkilidir. Vücut içi hasarı önler. Akciğerler bakımı ve sağlığında etkilidir.

Muz: Kilo aldırır diye boş yere korktuğumuz muz, potasyum yoğunluğu yüksek olduğu için vücudumuzun sıvı dengesini sağlamakta çok etkili bir meyvedir. Tansiyonumuzu kontrol altına almamızda yardımcı. Özellikle yoğun grip döneminde de kolaylıkla yiyebildiğimiz, enerji emilimi rahat metabolizmamıza destek olan bir meyve.