'Kolesterol gerçeği'ni atlamayın!

Eskiden yetişkin hastalığı olarak bilinen yüksek kolesterol artık küçük çocuklarda da görülüyor. Peki, hastalıklara davetiye çıkaran yüksek kolesterolü düşürmek için nasıl beslenmeliyiz ve hangi yiyecekleri kesinlikle tüketmemeliyiz?..

'Kolesterol gerçeği'ni atlamayın!
Akşam'dan Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Kolesterolü yüksek olan hastaların tavuk, balık, yumurta, peynir, süt ve yoğurt gibi hayvansal besin tüketimini tamamen kısıtlamasına gerek yok, önemli olan kişisel ihtiyaca göre ölçülü alınması. Çünkü vücudun belirli bir miktarda kolesterol alması gerekir. Hiç kolesterol alınmadığı takdirde karaciğerde kolesterol üretimi artar ve karaciğer kolesterol üretimi konusunda uzmanlaşır. Hal böyle olunca da kolesterol değeri yükselir. Kolesterolünüz yüksekse kesinlikle fast food türü yiyecekleri, kızartmaları, hazır gıdaları, alkolü ve sigarayı hayatınızdan çıkarmalısınız.

NASIL BESLENMELİSİNİZ?

- Her öğünde sofranızda çiğ sebze bulundurun.

- Ekmek ve grubu yiyecekleri entegre olarak tüketin.

- Haftada 2–3 gün balık tüketin. Omega-3 nedeniyle kolesterol düşürmede çok etkilidir.

- Kurufasulye, nohut ve mercimeği haftada 2–3 defa tüketmeye özen gösterin.

- Şişmanlık kolesterolü yükseltir. Fazla kilo almayın.

- Izgara, haşlama, fırında hazırlanan besinleri daha çok tercih etmeniz gerektiğini unutmayın.

- Yumurtayı suçlamayın. Günde 1 adetten fazla ve katı yağla yemediğiniz müddetçe yumurta kan kolesterol seviyesini yükseltmez. 

- Kuruyemişlerin düzenli ve belirli bir miktarda tüketimi, kan kolesterol dengesini düzeltmekte etkilidir.

- Salatalarınızda zeytinyağı kullanın. Düzenli ve ölçülü zeytinyağı kullanımı HDL–LDL oranını dengeler

- Su tüketimine özen gösterin, 8–10 bardak su için.


HIZLI KİLO VERMEK KOLESTEROL SEBEBİ

Hareketsiz yaşam da kolesterolü tetikleyen en önemli faktörlerden biri, bu nedenle olabildiğince hareketli yaşamalıyız. Bol bol yürüyüş ve spor yapmak, kolesterol dengesini düzeltmekte etkilidir. Unutmayın, hareket sağlıktır. Ne kadar hareketli yaşarsanız kan kolesterolünüze o kadar sözünüz geçer. Düzenli ve sürekli hareket, kötü kolesterol LDL’yi düşürür, iyi huylu kolesterol HDL’yi yükseltir. Bu arada sadece kilolu olmak değil, çok hızlı kilo vermek de kolesterolü yükselten tehlikeler arasında yer alıyor.

(NİL ŞAHİN GÜRHAN/AKŞAM)