Korona trans yağ seviyor!

Dr. Ayça Kaya: "Damarların iltihaplanma sürecini başlatan trans yağlar, kalp ve damar hastalıkları ile hipertansiyona yatkınlığı artırarak Covid-19 tablosunu ağırlaştırıyor."

Korona trans yağ seviyor!

Türkiye Gazetesi'nden Ziyneti Kocabıyık'ın haberine göre karantina sürecinde bol bol ekmek, kek, börek, pastalar yaptık. Yemek yapmaktan sıkılınca da dışarıdan pizza hamburger söyledik. Önceden marketlerden stokladığımız cipsleri, bisküvitleri, çikolataları hesapsızca tükettik.

Dışarı çıkamamanın getirdiği stresi mutfakta atmaya çalıştık. Hazırladığımız lezzetli kızartmalarla da hem midemizi hem de ruhumuzu doyurmaya çalıştık.

Sonuç: tartıda yukarı doğru giden rakamlar ve kıyafetlere sığmayan göbekler…

BAĞIŞIKLIĞI DÜŞÜRÜYOR

Peki hepsi bu kadar mı? Ne yazık ki değil… İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya, pandemi döneminde trans yağlardan zengin beslenmenin Covid-19 tablosunu ağırlaştırdığını söylüyor. Bu dönemde hem de yoğun şekilde tüketilen abur cuburların ve fast-foodun yüksek oranda trans yağ içerdiğine dikkat çeken Dr. Kaya “Bisküvi, çikolata, patates kızartması, kraker, gofret, cips, pastane ürünleri, fast-food ürünlerde kullanılan trans yağlar, vücutta hücrelerde iltihaplanma sürecini artırıcı etki yapıyor. Başta kalp damar hastalıkları olmak üzere, metabolik hastalıklara yatkınlık oluşturuyor. Özellikle damar kireçlenmesini artırıyor. Damarların çeperini döşeyen endoteli bozarak damar sertliğine yol açıyor. Bugün biz Covid-19’da en büyük risk faktörü olarak hipertansiyon, koroner arter hastalığı ve diyabetli insanları görüyoruz. Bunların da ortak paydası obezite ve fazla kilo problemi. Yanlış beslenmek bağışıklığımızı düşürüyor. Herhangi bir virüs vücuda girdiğinde, vücudun onunla savaşan hücrelerinin etkisi azalıyor. Ve tablo daha ağırlaşabiliyor” dedi.