Kral Abdullah: 'İran'a saldırın!...'

WikiLeaks adlı internet sitesi Amerikan hükümetinin aksi yöndeki çağrılarına direnip, ABD Dışişleri Bakanlığı'na ait yaklaşık 250 bin sayfa gizli belgeyi kamuoyuna açıkladı.

Kral Abdullah: 'İran'a saldırın!...'

Amerikan New York Times, İngiliz Guardian, Fransız Le Monde ve İspanyol El Pais gazeteleriyle Alman Der Spigel dergisinde eş zamanlı olarak yayımlanan belgeler, ABD Dışişleri Bakanlığı ile ABD’nin dünyadaki 270 büyükelçiliği ve konsolosluğu arasında 2004’den 2010 yılı Mart ayına kadarki günlük yazışmaları içeriyor. Bu belgeler, Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın da aralarında olduğu bazı Arap liderlerin ABD’den, İran’a saldırıp bu ülkenin nükleer tesislerini yok etmesini istediğini gösteriyor. Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın İran’ın nükleer programıyla ilgili olarak, "Yılanın başını kesin" dediği bildiriliyor.

WikiLeaks’in açıkladığı belgelerde, Çin hükümetinin Amerika Birleşik Devletleri ve müttefiklerine karşı sistematik şekilde bilgisayar korsanlığı yaptığından ayrıntılı şekilde bahsediliyor.

Belgeler, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın emriyle Birleşmiş Genel Sekreteri Ban Ki-moon dahil olmak üzere BM liderlerine yönelik olarak yapılan casusluk operasyonuna yönelik bilgileri içeriyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron’a ve İngiltere’nin Afganistan’daki askeri performansına yönelik eleştiriler de, belgelerde değinilen konular arasında.

’Düşüncesizce ve tehlikeli bir hareket’

Öte yandan Beyaz Saray, ABD Dışişleri Bakanlığı’na ait belgelerin yayınlanmasını, "düşüncesizce ve tehlikeli" bir hareket olarak nitelendirdi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, yabancı hükümetlerle ve muhalefet liderleriyle yapılan özel görüşmelerin gizliliğinin ihlal edildiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca bu bilgilerin açıklanmasının Amerikalı diplomatların, istihbarat servisi mensuplarının ve demokrasinin teşvik edilmesi için Amerika Birleşik Devletleri’nden ilham alanları riske attığı vurgulandı.

Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon ise gelecekte gizli belgelerin sızmasını önleme amacıyla eğitim faaliyetlerini ilerlettiğini ve bilgisayar sistemlerini daha güvenilir hale getirdiğini açıkladı.