Kraliçe’ ye özel hediyeler

Modacı-tasarımcı Cemil İpekçi, Kraliçe Elizabeth' e üzerinde Osmanlı sanatı motifi çintemani bulunan safir yakut ve pırlantadan oluşan bilezik ile ...

Kraliçe’ ye özel hediyeler

Bursa’ya bugün gelecek Kraliçe II. Elizabeth’in Kozahan’da katılacağı yemekte bulunacağını söyleyen Cemil İpekçi, “Kraliçe’ye, tasarladığım iki hediye vereceğim.” dedi. 

Cemil İpekçi, Kraliçe’ye vereceği hediyeleri anlattı:

“Birincisi bir bilezik; ortasında 3 tane çintemani halkası var, yanında da bizim Osmanlı ay yıldızımız var, sonra yine küçük çintemaniler var. Safir, yakut
pırlantadan oluşan bir bilezik. Bir de el dokusu kaşmirin üzerinde Osmanlı ayları olan altın varakla basılmış bir kaftana benzeyen ama bir gece elbisesi üzerine giyilebilecek bir ceket-palto hazırladım. Kendi özümüzden bir şeyleri sunmak istedim. Ayrıca hediyelerimde neyin ne olduğunu da yazdım ve kendisine ileteceğim.”

ÇİNTEMANİ NEDİR?
Takı tasarımlarında, özellikle kumaşlara ve çinilere uygulanmış, ikisi altta biri üstte iç içe geçmiş halkalar ve şimşeği ifade eden iki yatık kıvılcımdan meydana gelen süsleme motifi çintemaniyi çok kullandığını dile getiren İpekçi, şöyle konuştu: “Çintemani, bu topraklara Asya’dan gelirken beraberimizde getirdiğimiz en eski ve nazara, kötülüğe karşı kullanılmış üç noktadan ibaret bir tılsım. Sonsuzluğu ifade eder, altındaki bulutlar da doğurganlığı ifade eder. Bunu son dönemine kadar Osmanlı kullanmış, ben de takılarımda kullandım.”

İpekçi, etnik bir tasarımcı olduğunu, 38 yıllık meslek hayatında, tasarımlarında hiç ödün vermeden Anadolu ve Osmanlı kültürünü kullandığını söyledi.

AA

Konular Eski Arşiv