Kuru bakliyatın yaşamımızdaki önemi

Uzman Diyetisyen Işın Sayın, yaklaşan yaz mevsimi dolayısıyla sofralardan uzaklaşan kuru bakliyatların besin değerine dikkat çekti.

Kuru bakliyatın yaşamımızdaki önemi

Uzman Diyetisyen Işın Sayın, yaz mevsimi yaklaşırken sofralardan yavaş yavaş uzaklaşan kuru bakliyatların önemine dikkat çekti. Yazlık alternatif olan barbunya, fava, humus, piyaz gibi besinlerin protein açısından zengin olup her mevsim tüketilmesinin yararını vurgulayan Sayın, bu gıdalarda son zamanlarda yaşanan GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) tartışmalarına da dikkat çekti.

Uzman Diyetisyen Işın Sayın, kuru bakliyatların yaz-kış sofralarda olması gerektiğini belirterek, ithal edilen bakliyat ürünlerine dikkat çekti. Türkiye'nin kuru bakliyat yetiştirmeye son derece elverişli bir ülke olduğunu belirten Işın Sayın, şunları söyledi; “Daha çok yakın geçmişte, GDO olması nedeniyle, tonlarca pirinç ve tonlarca yulaf afişe olmuştu. Neyse ki kuru bakliyatlarımız var diyorduk; onları da “talebi karşılayamama” nedeniyle, dışarıdan alıyormuşuz. 2011 yılında yurtdışından net olarak 48 bin ton fasulye, 39 bin ton kırmızı mercimek ve 17 bin ton yeşil mercimek getirmişiz. Kuru fasulye, mercimek, yulaf ve pirinç gibi son derece basit, iklimimizle uyumlu besinleri kendimiz rahatlıkla yetiştirebiliriz. Bizim ihraç ürünlerimiz az mı geri döndü? Biz de geri gönderelim, almayalım. Kendimiz iç talebi karşılayamıyorsak, üreticiyi desteklemek adına ne yapabileceğimize bakalım. Bizler ‘tarım ve hayvancılığı sayesinde, kendi kendine yetebilen bir ülke olduğumuz' bilgisiyle büyümüş bir kuşağız. Benim bir beslenme ve diyet uzmanı olarak, bugünleri de görmüş olmak ağırıma gidiyor.”

KURU BAKLİYATLAR, KANSERE KARŞI KORUYOR

Uzman Diyetisyen Işın Sayın, kuru bakliyat ürünlerinin kanser hastalığına karşı da iyi bir koruyucu olduğunu ifade ederek, “Kuru bakliyatlar; posa, kanser önleyici bileşikler, vitamin, mineral, protein ve çok kaliteli karbonhidratlar içerirler. Vejeteryanlar için çok önemli günlük bir gereksinimdir. Düzenli tüketilirse; total kolesterolü ve kötü kolesterolü (LDL) düşürmede çok başarılıdır. Kalp damar hastalıklarını önlemeye destek olur. Kan şekerinin yavaş yükselip, yavaş düşmesine yardımcıdır. Diyabetikler ve obezite sorunu olanlar için vazgeçilmezdir. Kabızlığı önlemeye yardımcıdır. Toksik maddeleri vücuttan uzaklaştırır. Sindirim sistemin kanserleri başta olmak üzere birçok kanser türünde riski azaltır. Bilimsel araştırmalara göre haftada 2- 3porsyon bakliyat koruyucu ve önleyicidir” dedi.

“Toplum sağlığını korumada bu denli başarılı bir besin grubunu, GDO şeklinde sunmak, sağlığı koruyucu değil, uzun vadede tehdit edici bir hareket olabilir” diyen Uzman Diyetisyen Işın Sayın, “Geri dönüşü olmayan işleri, yol yakınken önleyebiliriz. Nesiller boyu sağlık için, bakliyatlarımızı koruyalım. Soframıza daha sık getirip beslenme alışkanlıklarımız arasındaki yerini devam ettirelim” şeklinde konuştu.