Londra endişe veren olaylara sahne oldu!..

Bir zanlının polis tarafından öldürülmesini protesto eden 500 kişilik grup polis araçlarını ve otobüsleri yaktı, birçok dükkanı yağmaladı...

Londra endişe veren olaylara sahne oldu!..

İngiltere'nin başkenti Londra'nın kuzeyinde bulunan Tottenham semtinde geçtiğimiz perşembe akşamı polis, çete üyesi olduğundan şüphelendiği 29 yaşındaki Mark Duggan'ın yolcu olarak bulunduğu otomobili durdurdu. Henüz belirlenemeyen bir nedenle Duggan ile polis arasında çatışma çıktı. Dört çocuk babası Mark Duggan çatışmada yaşamını yitirirken, bir polis de yaralandı. Ancak olay genellikle Afrika kökenlilerin yoğun olarak yaşadığı semtte, Duggan silahını yere bıraktığı halde vurulduğu şeklinde dilden dile yayıldı.

Bunun üzerine cuma günü sokakta toplanan yaklaşık 300 kişilik grup "adalet isteriz" sloganı attı. Polis noktasına doğru yönelen grubun sayısı da bir anda artarak 500 kişiye ulaştı. Toplum polislerinin engel olmak istediği gruptakiler, iki polis arabasını ateşe verdi. Daha sonra bir otobüs yine bu grup tarafından yakıldı. Olaylar kontrolden çıkarken, gruptakiler dükkanları yağmalamaya başladı. Yanan arabalar ve kırılmış işyeri camları sokaklarda korkunç görüntülerin oluşmasına neden oldu.

PATATES KIZARTTILAR

Bölgede bulunan bir kuyumcu dükkanı tamamen yağmalandı. Ellerinde değerli takılar olan protestocular, polise ve çevredeki gazetecilere saldırmayı sürdürdü. Sokaktaki yemek salonlarının da camlarını ve kapılarını kıran kalabalıktakiler, kendileri için patates kızarttı. Bu arada sokaktaki yanan araba ve otobüs görüntüleri de sosyal medya sitelerinde dolaşmaya başladı. Polis, bu görüntülerin internette yayılmasının ardından protestocu grubun artmasından korkmasına karşın, beklenen olmadı.

Protestoculardan John Blake adlı kişi, polisin Duggan da dahil birçok kişiyi mahalleden çıkar çıkmaz takip etmeye başladığını öne sürerek, yaşananların polisin suçu olduğunu söyledi. Duggan'ın yakını olduğunu belirten 53 yaşındaki Nikki, haksız polis şiddetine karşı bir şey yapmak için burada olduklarını belirterek, polisin bölge insanını sürekli izleyerek tahrik ettiğini öne sürdü.