Malta Köşkü’nde tarihi deldiler

Sultan Abdülaziz tarafından 147 yıl önce yaptırılan tarihi Malta Köşkü’nün tavanı delinerek ses sistemi kuruldu, hoparlörler takıldı. Halen restoran olarak kullanılan köşkteki antika dolapların üzerine de mutfak malzemeleri konuyor.

Malta Köşkü’nde tarihi deldiler
Sözcü Gazetesi'nden Deniz Ayhan'ın haberine göre Malta Köşkü’ne giden MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Hidayet Vahapoğlu, tarihe verilen zararı fotoğrafladı ve “Yıldız Sarayı’nın içindeki Malta Köşkü’nün hali içler acısı… Sözüm ona ecdada saygılı nesil” dedi.

Vahapoğlu, sosyal medya hesabı üzerinden köşkün son halinin fotoğraflarını da paylaştı ve “İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirket tarafından işletilen Yıldız Sarayı'nın içindeki Malta Köşkü'nün içler acısı hali. Tarihi binada tavan delinerek yapılmış ses düzeni, antika dolapların üzerine yığılmış bulaşık tabak ve bardaklar vs” diye yazdı.

1871'DE YAPILDI

İstanbul Beşiktaş'ta bulunan Yıldız Parkı içindeki Malta Köşkü, 1871 yılında Sultan Abdülaziz tarafından Sarkiş Balvan ve kardeşlerine yaptırıldı. İstanbul Boğazı'na bakan ve Abdülmecit döneminde neo-klasik, neo-İslam, neo-Osmanlı olarak süslemeleri yenilenen köşk, dinlenme, seyir ve av köşkü olduğunun belirtilmesi amacıyla, tavanlar av hayvanları, sebze meyve ve çiçek figürleriyle süslenerek dizayn edildi.

Malta Köşkü’nde tarihi deldiler

Sultan Abdülaziz tarafından Malta'dan getirilen taşlarla yapıldığı için adı da Malta Köşkü oldu. Mithat Paşa'nın yargılanması köşkün arka bahçesinde kurulan çadırda yapıldı. Sultan Abdülhamit'in sürgün edilmesinden sonra 40 yıl boş kalan ve kullanılmayan Malta Köşkü, Maliye Bakanlığı tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi. Köşk halen belediyeye ait şirket tarafından restoran olarak işletiliyor.