Necef Uğurlu'nun annesi vefat etti

Usta kalem Necef Uğurlu, annesini kaybetmenin acısını yaşıyor...

Necef Uğurlu'nun annesi vefat etti

Usta isim Necef Uğurlu'nun ilk kadın milli yelken hakemlerimizden annesi Fatma Mehruba Akra hayata gözlerini yumdu.

SacitAslan.Com olarak Sayın Fatma Mehruba Akra hanımefendiye Allah'tan rahmet; Necef Uğurlu'ya, kederli ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı dileriz...

Necef Uğurlu'nun annesi için kaleme aldığı yazısı...

Türkiye gibi kadın annem

Büyükbabası isyanlar bastıran Sadrazam Halil Rıfat Paşa ama önce Mithat Paşa’nın adamıydı.

Evinde Şemsi Bey ve okulunu misafir eden de oydu, Darülaceze projesini hayata geçiren de. Sayısız yollar tünellerle karayolcuların büyükbabası ve hayırla anılan bir adamdı.

Dedesi Arnavut çeteciler tarafından öldürüldüğünde, babası Ibrahim Temon'un anılarında geçen ateşli ittihat teraki savunucusu büyük amcası ateşe militer Ahmet ile Avrupa’da büyüyen Ali Bey idi.

Ali Bey yıllar sonra yurda döner, annesi Sutude Hanım ile evlenir ve üç çocukları olur.

Eşinin vefatıyla Hacı Bektaş Veli türbesini tamir ettiren büyükannesi Fatma Fikriye Aba’ydı. İlk eşi meşum Mustafa Muğlalı olayında yer almak mecburiyetinde kalan ve sonra intihar eden teğmenlerden biriydi. Zamanın hollerit denilen bilgisayarın büyükbabası sistemini Turgut Gürer Başkanlığında TMO kurarken aynı kurumda buğday eksperi olan ikinci eşiyle tanıştı birlikte deniz, yelken tutkuları onları kamu yararı olan sportif işlere yöneltti. Dans eden, şarkı söyleyen yelken müsabakaları tertip eden yelkencilerle birlikte yelken sporuna ömür verdiler, eşi Orhan Akra’nın kurucularından olduğu ve ismi verilen ilk Yelken Okulundan ücretsiz, hiçbir maddi kaygı olmadan pek çok vatan evladı yelkenci yetişti, sayısız çocuk yüzme öğrendi.

Anne ve babasının erken ölümüyle çocukluğu, genç kızlığı maddi manevi üzüntülerle geçti. Hele tek erkek kardeşi o yıllarda ordunun bakımsız halinden payına düşeni alarak, şartlara dayanamayarak 17 yaşında veremden öldü. Kız kardeşi Ankara Yüksek Olgunlaşmadan mezun olarak öğretmen olarak ilk tayin edildiği Antalya’da Fransız donanmasını batıran komutanın ailesine gelin gitti. Doğan Aker ile evlendi, çocukları Dr. Rıza Aker ve torunları Merve, Doğan, onların da çocukları Yasemin, Kaan, Ertuğrul, Merve dünyaya geldiler.

Kendisinin  ikinci evliliğinden bir kızı oldu.

Sert, disiplinli, boyun eğmez, bildiğini okuyan, korkusuz, asla para pula tenezzül etmez, Cumhuriyetçi, Atatürkçü bir kadındı.

Polonya’ya yelken kafilesini götürürken sınırlarda sınır güvenlikçilerine bile pes ettirdi.

Annemdi.

İlk kadın milli yelken hakemlerimizden Fatma Mehruba Akra’ydı.

Şimdi arayan tüm dostları hepsi kıymetlileriydi, kadın hakemler ise gururu.

Kalamış'ta; 'Şemsiye hazır edin kapı yanına, sarhoş gelince o başlamadan indirin' diye verdiği akılla koca dayağından çürükler içinde kalan kadınların dayak yemesine son verdi.

Torunu Orhan, damadı Ahmet Uğurlu dışında sevgisini belli ettiğini görmedim.

Babam’ın Alzheimer'ı boyunca üstüne titrediğini gördüm, ölünce sinirlendi gitti diye babama küstü.

‘Sen benim canımsın‘ sözünü duymak için annemden 63 yıl beklemek zorunda kaldım.

Torunun eşi Sena’yı yanına oturturdu, kıymetlisiydi ama çaktırmadan eliyle saçlarını okşarken kulak muayenesi yaptığını fark ettik, kepçe kulak sevmezdi, Allah'tan sorun çıkmadı.

Yasakçıydı, yasaklarından en efsanesi bana verdiği ‘Öksürme’ yasağıydı, çok zorlanırdım.

Dün annem hakka yürüdü, genç yaşında kaybettiği annesinin yanına defnedemedim, müsait değildi içimde uktedir ama baş tacı edildiği yerde, ailenin kabristanında babamın yanında.

Beni ve eşimi bu acı günümüzde yanlız bırakmayan değerli dostumuz 25.26. dönem milletvekilimiz Barış Yarkadaş kardeşimize teşekkür borçluyuz. Ve bize  bu zor günümüzde herkesle birlikte ayrıcalıksız hizmet ve yardım veren tüm görevlilere minnettarız, Allah hepsinden razı olsun. Ve elbette Ahmet, Murat, Turna canlarım onu son ana kadar bırakmadılar.

Çok sevdiği Nuri ve İlknur Ceyhan kardeşlerimiz en dayanılmaz anlarda yanımızdaydılar, Allah onlardan da razı olsun.

Annem Yelken camiasında ne çok sevildiğini keşke duyabilseydi, onların her birini çok sevdi.

İ.Y.K. başta tüm yelken camiasına, dostlarına taziyeleri duaları için teşekkür ederiz.

Annem trajedilerle dolu hayatında hiç yılmadı.

Tıpkı Türkiye gibi bir kadındı, çok şey kişiliğinde bir aradaydı ve asla yenilmezdi.

Geçmişten, yaşadığı ana dik durmayı hep başardı, hayatında çok şey gördü, dayandı. 

Torununa kendisine her hatır soruşunda söylediği gibi ‘Ayaktayız’ diyerek gitti, cennet mekan olsun.

Bende seni çok sevdim anne.

Necef UĞURLU / Gercekgundem