Necmi Yapıcı: "Bir, iki seneye İzmir’e dönerim"

Ünlü oyuncu Necmi Yapıcı, "Benimle Delirir misin?" adlı oyunuyla önümüzdeki hafta hemşehrileri ile buluşacak. İzmir’i çok özlediğini söyleyen Yapıcı, “Son 5 yıldır aklımda dönmek var. En fazla 2 yıl sonra İzmir’deyim” dedi.

Necmi Yapıcı: "Bir, iki seneye İzmir’e dönerim"
Yeni Asır Gazetesi'nden Burcu Ilgın'ın röportajı...

OYUN KENDİNİ YENİLİYOR


'Benimle Delirir misin?' oyununu uzun yıllardır oynuyorsunuz. Senaryoda değişiklik yaptınız mı yoksa ilk günden beri aynı metin mi?

Oyunun metni ilk oynadığımız gibi değil tabii ki. Bazı sahneler çıktı, bazıları yer değiştirdi, bazı yeni sahneler eklendi. Oyunumuzun metni bize doğaçlama imkanı sunduğu için zaten her oyun farklı oluyor. Oyun sahnede sürekli kendini yeniliyor.

Yazar da okul arkadaşınız sanırım. Nasıl ortaya çıktı bu oyun?

Evet, yazarımız Mine Artu, benim Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden dönem arkadaşım. Ayrıca okulda sahneye ilk çıktığım "Dünyalılar" adlı kısa oyunun da yazarıdır. Yıllar sonra İstanbul'da oyun ararken Mine ile temasa geçtim. "Elinde oyun var mı?" diye sordum. O da yazdığı "Benimle Delirir misin?"den bahsetti hemen mail attı, okudum ve tamam bunu yapalım dedim..
Gözümde nasıl bir şey olacağını canlandırdım. Çok eğlenceli olacağı her halinden belliydi.

Daha önce 'Benimle Delirir misin?' oyununu Mehtap Bayri ile oynuyordunuz. Ailece yapalım oyuncu ücretinden tasarruf edelim diye mi düşündünüz...

Eşimle oynarken oyuncu parasından tasarruf edileceğini mi düşündünüz gerçekten? Daha bile pahalıya geliyor aslında...

KENDİLERİNE GÜLÜYORLAR

Bu oyunu özellikle kimler izlesin? Eğlenmek dışında bize ne katar?


Oyunumuz, bir erkek ve kadın üzerinden evliliği, kadın erkek ilişkilerini inceliyor. Evliler, evli olmayanlar, sevgililer, yalnızlar, boşanmışlar herkes tarafından ilgiyle karşılanıyor ve izleniyor ayakta alkışlanıyor dakikalarca. O yüzden tüm tiyatroseverler gönül rahatlıyla izleyebilirler.

Bu öyle sıradan bir eğlenme değil öncelikle. İki saatin nasıl geçtiğini anlamadım, bir kere bile saatime bakmadım diyen seyircilerimizden bunu anlıyoruz. Ayrıca bir ayna tutuyoruz onlara... Kendilerini izletiyoruz aslında ve bu aynada gördüklerine, karınları, yanakları ağrıyacak kadar gülüyorlar. Eşler sürekli birbirlerine dirsek atıp aynı sen, hayır aynı sen diyorlar. Hatta, ben yıllardır böyle gülmemiştim diyen çok seyircimiz oluyor. Çok mutlu oluyoruz. Evliliklerini ilişkilerini sorguluyor seyircimiz, aslında ne kadar saçma sapan kavgalar, çekişmeler, iktidar ve ego kavgaları yaşıyoruz onları anlatıyoruz.

DOĞRU İNSAN İLE GÜZEL

Evlilik eleştirisi bir oyunda eşinizle birlikte rol almak nasıl bir duygu? Bazen sahnede birbirinize mesaj verdiğiniz oluyor mu?


Biz her şeyi rahatlıkla konuşabilen bir çiftiz. O yüzden sahnede, oyun sırasında böyle bir şeye gerek kalmıyor ama birbirimize oyun içinde küçük şakalar yapmayı seviyoruz. Özellikle ben çok yapıyorum.

Üç kez evlenmiş biri olarak evlilik konusunda ne söylersiniz?

Evlilik güzeldir. Doğru insanı bulabilirsen...

İzmir'de doğdunuz, büyüdünüz. Üniversite dahil İzmir'den hiç ayrılmadınız? İstanbul'a göçmek sizi zorlamış mıydı? Olmayacak deyip geri dönme isteği duyduğunuz oldu mu?

Tabi ki zorluklar çektim, olmayacak deyip geri dönme isteğim hiç olmadı. Ancak İzmir'i, akrabalarımı, dostlarımı özlediğim için son beş yıldır aklımda İzmir'e dönmek var. Bir iki yıl içinde mutlaka döneceğim.

SİNSİLİĞE SİNİRLENİRİM

Kendinizle ya da oyununuzla ilgili olumsuz bir eleştiri gördüğünüzde / duyduğunuzda ne hissediyorsunuz?

Doğru yapılan eleştiriler güzeldir ve insanı geliştirir. Ama eleştiri adı altında beni, işimizi aşağılamak ile uğraşanları ciddiye almıyorum.

Bucalı erkekler biraz efedir, serttir, haksızlığa tahammülleri yoktur. Siz nasılsınız, Sinirli misinizdir?

Haksızlığa, iş konusu olduğunda disiplinsizliğe, arkadan iş çevirenlere, sinsilere sinirlenirim.

'OĞLUM YÖNETMEN OLACAK'

Ailece oyuncusunuz. Oğlunuzun da oyunculuğa ilgisi var mı? Yoksa o bambaşka bir meslek mi seçti kendine?


Oğlum sinema bölümünde hazırlık okuyor. O, yönetmen olmayı seçti. Ben de sonuna kadar destekliyorum.

Sizi hep akıllara yer eden ama genellikle yan rollerde görüyoruz. Başrol isteğiniz olmadı mı hiç?

Her oyuncu başrol oynamak ister ancak oynadığım karakter ve onun senaryoya etkisi benim için daha önemli.
Konular Röportaj