NİDA'NIN BOYNUNDAKİ SIR

Geçen cumartesi protesto gösterilerinde öldürüldüğünde 'şehit' ilan edildi ve kendisi için 40 gün yas tutulacak. Ancak Nida'nın boynundaki 'haç' şeklindeki kolye yeni bir tartışma başlattı.

NİDA'NIN BOYNUNDAKİ SIR

İran'da isyan 13. gününe girerken, 16 yaşındaki İranlı kız Nida'nın hikayesi dünya kamuoyunu meşgul etmeye devam ediyor. Uluslararası haber ajansı AP'nin geçtiği fotoğraflardan biri ise tartışma yarattı. Nida'nın başı açık bir fotoğrafında boynunda 'haç' şeklindeki bir kolye dikkat çekiyor. İsyanın simgesi haline dönüşen 16 yaşındaki genç kız geçen cumartesi günü öldürüldükten sonra 'şehit' ilan edildi.

1979'da Şah'ı deviren Şiilerin yas geleneğine göre Nida için 40 gün yas tutulacak. Şiiler, Hz. Hüseyin'in şehit edilmesinden kalan, 40 günlük yas döngüsünün 3'üncü, 7'nci ve son gününde büyük törenler düzenliyor.

Ahmedinejad'ın hileyle cumhurbaşkanlığını kazandığı iddiasıyla düzenlenen protestoların bu yas döngülerinde kitlesel hareketlere dönmesi beklenirken, Devrim Muhafızları şimdiden gözdağı verdi: Her tür gösteri, bastırılacak.