O askerden isyan ettiren itiraf!

Afyonkarahisar'da 5 Eylül 2012'de, 25 askerin şehit olduğu 500'üncü İstikam Ana Depo Komutanlığı'ndaki patlamayla ilgili Eskişehir 1. Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde süren davanın 6'ncı duruşması yapıldı.

O askerden isyan ettiren itiraf!

 Kıdemli Albay Veysel Özbay, Bölük Komutanı Binbaşı Ali Duran ve Üsteğmen Tuncay Aydın'ın yargılandığı davada, Onbaşı Hasan Boncuk tanık olarak dinlendi.

Olayın psikolojik olarak üzerinde etki bıraktığını söyleyen Boncuk, "Cumartesi gecesi teslim oldum. Pazar günü askerlikle ilgili olmayan işleri yaptık. Pazartesi ot topladık. Salı günü sabah eğitim alıp, öğleden sonra cephaneliğe gittik. Salı gece 12.00'ye kadar çalıştık. Olayın olduğu çarşamba günü yine cephaneliğe gittik" dedi.

Boncuk çalışmalarına ilişkin şu bilgiyi verdi: "Sandıklardan kırılanlar oldu. Sandığı 4 kişi zor kaldırıyorduk. Tedbirsiz ve ihmallerle dolu bir işlem yapıyorduk. Sanki manavdaki elma, armut kasasını taşır gibi çalışıyorduk. Sandıklardan biri kamyona yüklenirken kırıldı. El bombaları etrafa yayıldı."

'AÇIKLAMA YAPMAYALIM DİYE KAĞIT İMZALATILDI'

Boncuk patlama anını şöyle anlattı: "Komutanlar dinlenmemiz için izin veriyordu. İçerde ve dışarıda kısa dönem erler vardı. Deponun kapısına kadar mühimmatı götürüyorduk, içeride istif yapılıyordu. İstif cephanelik kapısına kadar gelmişti. Çok zor istifleme yapılıyordu. Patlamadan önce ara vermiştik. Namaz için yangın havuzunun oraya gittim. 5 dakika sonra namaz kılarken patlama oldu. 4-5 metre havaya fırlayıp, yuvarlandım. Etrafa yayılan el bombalarını gördüm. Tel örgülere kadar gittim, sonra geri döndüm. Komutanım ambulansa aldı ve Devlet Hastanesi'ne gittim. Hastanede 2 gün kaldıktan sonra bizi evimize göndereceklerini söylediler ama birlik revirine götürüldük. Burada basına açıklama yapmamamız için bir kağıt imzalatıldı."

AVUKAT DURUŞMAYI TERK ETTİ

Şehit yakınları, Boncuk'un ifadesinin çelişkili olduğunu öne sürüp tepki gösterdi. Bunun üzerine Boncuk, "Keşke namaza gitmeseydim, ben de şehit olsaydım. Böyle suçlamaları duymasaydım" dedi. Savcı Erol Er, patlamanın olduğu bölgedeki askerlere basına açıklama yapılmayacağına dair talimat verilmediğini, hiçbir personelin Genelkurmay'ın izni olmadan açıklama yapamayacağını dile getirdi. Bunun üzerine şehit yakını avukatlarından Altan Ulutaş, savcı Er'in bu açıklamasına tepki göstererek, "Böyle bir yargılamayı kabul etmediğim için duruşmayı protesto ediyorum" diyerek salonu terk etti.

'SABOTAJ' AÇIKLAMASINA KIZDIM

Patlamanın ardından olayın görgü tanığı olduğunu öne sürerek yerel bir televizyon kanalına demeç veren Fatih Yavuz (24) da ifade verdi. Röportajda, Yavuz'un, olaydan önce nizamiyede askerin kavga ettiğini, birbirlerini öldürecekleri yönünde tehditte bulunduklarını ve kısa süre sonra patlamanın olduğu şeklindeki demeci hatırlatıldı. Yavuz, olay günü İzmir'de olduğunu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "sabotaj" açıklamasına kızarak böyle bir röportaj yaptığını öne sürerek pişman olduğunu dile getirdi. Bunun üzerine şehit yakınları Yavuz'a tepki gösterip, yalan beyanda bulunduğu için tanıktan şikayetçi oldu.

CAN HACIOĞLU / AHT