Obez hastasına devlet destekli operasyon

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği’nde değişikliğe gidildi. Yeni düzenlemeler getiren tebliğ Resmi Gazete’de önceki gün yürürlüğe girdi.

Obez hastasına devlet destekli operasyon
Yeni Şafak'tan Cahit Saraçoğlu'nun haberine göre tebliğ ile finansmanı sağlanan sağlık hizmetlerine ait ödeme kural ve kriter değişikliklerinin uygulanabilmesi amaçlanıyor. Tebliğ ile getirilen değişikliklerle yeşil kartlı hastaların belediye hastanelerine sevksiz gitmeleri sağlandı. Er/erbaşların askerlik hizmetine başlamadan önceki döneme ait katılım payı borçları askerlik hizmetleri tamamlanıncaya kadar ertelendi. Yine 3713 sayılı Kanun kapsamına girmese dahi atış, tatbikat veya diğer ateşli silah yaralanmaları nedeniyle malul olan vazife ve harp malullerine de özel sağlık hizmeti sunucularında yatarak verilen fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarındaki tedavi sayı sınırlaması kaldırıldı.

OBEZLERİN AMELİYATINI DEVLET KARŞILAYACAK

Daha önce vücut kitle endeksi 40 kg/m2’nin üzerinde olan kişilerin ameliyatları SGK geri ödeme sisteminde uygulanıyordu. Getirilen düzenleme ile vücut kitle endeksi 35-40 kg/m2 olan ve eşlik eden hastalığı bulunan kişilerde de obezite ameliyatları geri ödeme kapsamına alındı. İlerleyici nörolojik bir hastalık olan, yürüme güçlüğüne ve çeşitli kanser türlerine yakalanma riskine yol açan ataksi telenjektazi tanılı hastaların hastane müracaatlarında muayene katılım payı alınmayacak.

MÜKERRER FATURALAMA ÖNLENECEK

Düzenleme ile çeşitli branşlara ait listelerdeki bazı tıbbi malzeme alan tanımlarında ödeme kural ve kriterler değiştirildi. Böylece, hatalı eşleştirme, faturalandırma hataları yersiz ödemelerin önlenebilmesi amaçlanıyor. Ayrıca birden fazla branşta kullanılan tıbbi malzemeler, diğer protez ortezler, tıbbi sarf malzemelerde hasta mağduriyetinin giderilmesi amacıyla fiyat düzenlemeleri ve ödeme kurallarının yeniden değiştirildi.

3 İLAÇ YERLİ ÜRETİMDEN KARŞILANACAK

Düzenleme ile ayrıca, İlaç Geri Ödeme sistemine 35 adet ilacın girişi sağlandı. Bu ilaçlar arasında 3 adet ilacın 2 adedi daha önce ithal olurken, şimdi Türkiye’de ruhsat almış olan ilaçlar olduğu belirtildi.

Bunlardan biri interstisyel sistit tedavisinde, diğeri hodgkin lenfoma ve anaplastik büyük hücreli lenfoma tedavisinde ve diğeri de akciğer kanseri tedavisinde kullanılan ilaçlar olduğu kaydedildi.