Okullarda şiddete karşı güvenlik kalkanı!

Okullardaki fiziksel ve psikolojik şiddete karşı 40 maddelik eylem planı hazırlandı. Bina güvenliğinden okul çevresi denetimine kadar geniş kapsamlı fiziksel onarımlar yapılacak. Öğrencilere öfke kontrolü eğitimi verilecek.

Okullarda şiddete karşı güvenlik kalkanı!
Sabah'tan Ceyda Karaaslan'ın haberine göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açılışını yaptığı 19'uncu Milli Eğitim Şûrası'nda okullarda yaşanan fiziksel ve psikolojik şiddet olayları da masaya yatırıldı.

CSG Güvenlik ve Bahçeşehir Üniversitesi tarafından ortak hazırlanan çalışma doğrultusunda 40 maddelik bir eylem planı hazırlandı. Güvenli okul projesi "Fiziksel" ve "Psikolojik" olmak üzere iki ayakta uygulanacak.

Öğrencinin okul başarısını da artırmayı hedefleyen plan kapsamında alınan en önemli kararlar şöyle sıralandı:

Bütün okullarda güvenlik görevlisi ve sağlık personeli hizmet alımı yoluyla görevlendirilecek.
Okul giriş-çıkış saatlerinde okul çevresinde trafik polisi ve gönüllü trafik denetmenleri görevlendirilecek.
Okul çevresinin daha güvenli hale gelebilmesi için yerel emniyet güçlerinden destek alınacak, kurumlar arası işbirliği artırılacak.
Okul giriş-çıkış noktalarının sayısı sınırlandırılacak.
Kaza ve yaralanmaları önlemek amacıyla, okuldaki onarım ve tadilatlar için okul yönetimlerine küçük onarım ödeneği tahsis edilecek.
Depreme karşı okul ve sınıf mobilyaları sabitlenecek.
Okul güvenliğine ilişkin ulusal ve yerel sorunları belirlemek ve analiz etmek amacıyla bu konuda bir veri tabanı oluşturulacak ve okullara göre risk haritaları çıkarılacak.
Okul bahçesindeki otoparklar kapatılacak.
Güvenlik açısından öğrencilerin evlerine en yakın okula devam edebilmeleri için gerekli düzenlemeler yapılacak.


PSİKOLOJİK GÜVENLİK SAĞLANACAK
İhtiyacı olduğu tespit edilen öğretmenlere öfke kontrolü, çatışma yönetimi, arabuluculuk gibi konularda psiko-eğitim desteği sağlanacak.
Öğrencilerin okula bağlılıklarını ve aidiyet duygularını artırmak amacıyla okulda sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler öğrencilerin talep ve görüşleri doğrultusunda düzenlenecek.
Rehberlik servisi ağır psikolojik sorunlar yaşayan öğrencilere yardım amacıyla aileye de yol gösterecek.
Daha önce şiddet uyguladığı tespit edilen öğretmen, yönetici ve denetçilerin üst görevlere atanmaları engellenecek.
Okul personeli ve öğrencilere yönelik şiddet, yaralama, gasp vb. olaylar yaşanması halinde, MEB öğrencilerin ve personelin hukuki savunmasını üstlenecek.
Cep telefonlarının okulda uygunsuz kullanılmasının önlenmesi amacıyla, bilişim teknolojilerinin etik kullanımı konusunda öğrenci, öğretmen ve velilere dönük eğitim çalışmaları yürütülecek.