Omicron'a karşı 3’üncü doz uyarısı!

Koronavirüsün Omicron varyantı dünyada hızla yayılmaya devam ediyor. Türkiye'deki uzmanlar, Delta'ya göre en az 6.5 kat daha hızlı yayılan Omicron'a karşı 3'üncü dozun önemine işaret ederek '2 doz Sinovac olanlar vakit kaybetmeden 3'üncü dozunu olmalı' uyarısı yaptı.

Omicron'a karşı 3’üncü doz uyarısı!

Milliyet Gazetesi'nden Mert İnan'ın haberine göre iki yıldır hayatımızda olan ve dünya genelinde 5.2 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olan koronavirüsün Delta'dan sonraki yeni varyantı Omicron endişesi sürüyor. Omicron ile ilgili kesin sonuçlara ulaşılamamış olsa da Delta'ya kıyasla en az 6.5 kat daha hızlı yayılım gösterdiği belirtiliyor.

Güney Afrika'nın ilk kez duyurduğu Omicron varyantı ile ilgili Türkiye'deki bilim insanları da uyarıda bulunuyor. Milliyet'in konuştuğu uzmanlar, özellikle 2 doz Sinovac aşısı olanların vakit kaybetmeden 3'üncü doz aşılarını olması gerektiğini vurguluyor.

'RİSK KAPIYI ÇALDI'

Omicron riskinin kapıyı çalmış olabileceğini söyleyen Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı ve Yoğun Bakım Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal, yeni varyantın hastalık sonrası oluşan koruyucu antikorlardan da kaçabildiğine dikkat çekerek, şu değerlendirmeleri paylaştı: “Yeni varyanta ilişkin net bilgileri 2 hafta sonra görmüş olacağız. Bizi asıl endişelendiren Delta veya diğer varyantlara bağlı Kovid-19 geçiren kişilerde oluşan koruyucu antikorların Omicron’a karşı etkisiz kalma riski. Bu durumda kişisel önlemlerden taviz verilmemesi, 3'üncü doz hatırlatma aşılarının da vakit kaybetmeksizin uygulanması gerekiyor. Delta ile enfekte olanlarların Omicron ile yeniden enfekte olma riski de söz konusu. 39 ülkeye yayılan yeni varyantın ülkemizde henüz tespit edilmediği açıklanmış olsa da Omicron’un kapımızdan girdiğini düşünüyorum. Aşılama hızımız çok yavaşladı ve acilen 3'üncü doz aşılanma oranının artması gerekiyor. Özellikle 2 doz inaktif Çin menşeili aşılı vatandaşların vakit kaybetmeksizin 3’üncü doz hatırlatma aşılarını olmaları gerekiyor.”

'ÇOCUKLARI ETKİLİYOR'

ABD Jackson Laboratuvarı İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz da Omicron’un önceki varyantlarda oluşan koruyucu antikorlardan kaçma olasılığının yüksek olduğuna işaret etti:

“Yeni varyantın aşıların etkisini azaltacağını öngörüyoruz. Bu nedenle Türkiye’de hatırlatma dozlarının vakit kaybetmeksizin uygulanması çok önemli. Omicron varyantı İngiltere’de de çok hızlı yayılıyor. Şu anda enfekte vaka oranının 2 haftada yüzde 1.5’luk dilimini Delta’dan ele geçirmiş durumda. Özellikle 2 doz inaktif aşılı kişilerin, Omicron ile ikinci kez enfekte olma riski söz konusu. Güney Afrika’dan gelen veriler 5 yaşın altındaki çocuklarda Kovid-19’a bağlı hastane yatışlarının arttığını gösteriyor."

'YAYILIM HIZI ENDİŞE VERİCİ'

İngiltere’deki Andrews Üniversitesi’nde bulaşıcı hastalıklar klinisyeni Dr. Müge Çevik ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları dedi: “Omicron’un ne zamandan beri dolaşımda olduğu en önemli soru. Yeni varyantın yayılım hızı ne yazık ki, diğer varyantlardan çok daha hızlı.”

DR. FAUCİ: "DAHA AZ TEHLİKELİ"

ABD Başkanı Joe Biden'ın baş tıbbi danışmanı Dr. Anthony Fauci, Omicron varyantı ile ilgili olumlu konuştu. Güney Afrika'dan gelen erken verilerin Omicron'un daha önce korkulduğu kadar şiddetli olmayabileceğini gösterdiğini 'Şimdiye kadar, büyük bir ciddiyet derecesi varmış gibi görünmüyor' diye ifade etti. ABC News'te yer alan habere göre, Fauci ABD'nin kısa sürede varyantın görüldüğü Afrika ülkelerine yönelik seyahat kısıtlamalarını kaldırmasını beklediğini belirtti.