Onur Mete: 'Uzun aranın acısını çıkarıyorum'

"Ben Onur Mete" adını verdiği yeni albümüyle müzisyen Onur Mete, 10 yıllık suskunluğunu sonunda bozdu...

Onur Mete: 'Uzun aranın acısını çıkarıyorum'

- İlk 2 albümden sonra uzun bir ara verdiniz. Geçen zamanı anlatır mısınız?..
Askerlik, hiç bitmeyen sahne programları, başka sanatçıların albümlerinde yer alan bestelerim ve üçüncü albümün hazırlıklarıyla geçti. Ortalarda görünmesem de hep müzikle iç içe olmaya devam ettim.

- 10 yıldan sonra 6 ay içinde 2 albüm görüyoruz? Bu nasıl oldu?
Aslında bir albüm demek daha doğru, ikincisi bir re-lansman, eklediğimiz bir yeni şarki var. 'Gidebilirsen'. Uzun aranın acısını çıkarıyoruz diyelim. Şimdiden bir sonraki albümün repertuvarı hazır gibi! Biriken çok şarkı var ve müzikseverlerle hepsini paylaşmak istiyorum.

- 'Ben Onur Mete' ve 'Onur Mete ve Şarkılar' arasında en büyük fark nedir?
Kısaca PollProduction, 'Gidebilirsen', küçük bir imaj değişikliği, yeni fotoğraflar ve yeni klip diye özetleyebilirim.

- İngilizce İktisat okurken, siz müziği, müzik de sizi hiç bırakmamış. Nasıl bir dönemdi o dönem?
Üniversiteye devam ederken gitarist ve vokalist olarak çalıştım ve sonra ilk albümü çıkardım. Bu, üniversite öğrenimimin uzamasına neden oldu ama bitirdim. Yine de hayatım boyunca müzik dışında bir iş yapmayacağımı hep biliyordum. Başka hiçbir yere yönelmedim.

- Okullu olmadan bu kadar iyi bir enstrümanist olmanın tek sırrı yetenek midir?
En önemli etken, yetenek olabilir ama enstrümanınızla çok zaman geçirmeniz ve çok çalmanız bir o kadar önemli. Uzun yıllar tek gitarla sayısız program yaptım. Orkestra eşliğinde sahne alırken de gitarımı hiç bırakmadım. Hep iyi müzisyenlerle bir arada olmak da hızlı ilerlemenizde önemli bir etken.

BANA YAKIŞACAK HER ŞARKIYI SÖYLERİM

- Söz ve beste süreci sancılı mı geçer siz de?
Çok değil. Çünkü oturup zorla bir şey üretmeye çalışmadım. Ama yaşım ve müzikle geçen uzun yıllar sonunda, 'besteyi daha iyi, daha vurucu bir şekle sokabilir miyim?' ya da 'anlatmak istediğimi daha samimi, daha direk ve vurucu bir şekilde yazabilir miyim?' diye bakıyorum. Bestede ise çoğunlukla ilk çıkan en doğrusu oluyor, kurcaladıkça gücü azalıyor. Ama sözler daha çok emek istiyor. İnce, hassas bir ayar ve sonu yok.

- Onur Mete, kendi şarkıları dışında başka besteci ve söz yazarlarının şarkılarını söylemez mi artık?
İlk iki albümde iki Şehrazat ve bir Yaşar şarkısına yer verdik. Melih Kibar'ın ikinci albümünde bir Çiğdem Talu- Melih Kibar şarkısı olan 'İçimdeki Fırtına'yı seslendirdim. Önümüzdeki albümlerde de başkalarının şarkılarına yer vereceğim. Şimdilik sürpriz olarak kalsın. İyi şarkı olduğunu hissettiğim ve hissettirebileceğime inandığım sürece bana yakışacak her şarkıyı söylerim.

HER ŞEYİN BAŞI ÜRETMEK

- Piyasada müzikalitesizlikten bahsediliyor, siz kendine özel bir ses ve yorumcusunuz. Aynı zamanda üreten bir müzisyen olarak sizce durum nasıl?
2010'dan itibaren daha iyi şarkılar ve daha kaliteli projeler üretildiğini, bunların daha çok yer bulabildiğini ve dikkat çekebildiğini gözlemliyorum. Her şeyin başı üretmek... Üretenler olmazsa her şey tükenir.

- Kimler sizin bestelerinizi yorumladı? Hala başka yorumcular için çalışıyor musunuz?
Muazzez Ersoy, Nilüfer, Hande Yener, Işın Karaca, Semih Saygıner, Barbaros Büyükakkan. Önümüzdeki günlerde de çıkacak albümlerde bestelerim olacak. Müziğimi başka yorumcuların sesinden de paylaşmak ta çok güzel ve keyifli benim için!

OYUNCULUK İSTEĞİM YOK

- Daha önce denediğiniz oyunculuk gelecek planlarınız arasında mı?

Dürüstçe söylemek gerekirse planlarımız içinde şimdilik yok, iyi bir proje olursa kapılarım her zaman açık, ama çok inanmalıyım ve beni heyecanlandırmalı.

GÖRSELLİĞE ÖNEM VERİRİM

- Görselliğe de çok önem verdiğiniz görülüyor. Çok da zayıflamışsınız. İmajın önemine inanıyor musunuz?

Yemek yemeyi çok seven biriyim. Albümsüz geçen dönemde hep geç saatlere kadar haftanın en az 3-4 günü sahnede olduğum için açıkçası çok sağlıklı beslenemiyordum. Ama albüm yapıyorsanız görsel zevke de hitap edebilmek gerekiyor. Yaş aldıkça da sağlıklı yaşamaya daha çok önem vermeye başladığımı da görüyorum. Ancak kendinizi iyi hissederseniz birilerine iyi bir şeyler hissettirebilirsiniz!...

Önder SARIAHMETOĞLU





Konular Röportaj