Pakistan’a çifte kuşatma

ABD Başkanı Trump, Pakistan’ı Hindistan ve Afganistan’dan kuşatma stratejisi için düğmeye bastı.

Pakistan’a çifte kuşatma
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz Ağustos’ta günah keçisi ilan ettiği Pakistan’a yönelik askeri kuşatma projesini devreye soktu. 26-27 Eylül tarihlerinde Savunma Bakanı Jim Mattis’i Hindistan’a gönderen Trump, ABD’nin eski müttefiki Pakistan’ın çevreleme projesinde daha fazla rol üstlenmesi ve Afganistan’da Hint askerlerin varlık göstermesi için Yeni Delhi’ye baskı uyguladı.

ABD Savunma Bakanı Mattis, 26 Eylül’de Hindistan Savunma Bakanı Nirmala Sitharaman ile görüşmesinin hemen ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Pakistan’ı tehdit etti. ABD Başkanı Trump’ın terör barınağı olmakla suçladığı Pakistan’a gönderme yapan Pentagon şefi, “Teröre sığınak sağlanmasına dünyanın hiçbir yerinde izin verilmeyecek. ABD ve Hindistan, bu belayı ortadan kaldırmak için birlikte çalışma kararı verdi.” dedi.

HİNT ASKERİ GÖNDERİLMEYECEK

Hindistan Savunma Bakanı Nirmala Sitharaman da iki ülke arasındaki savunma iş birliğinin son birkaç yıl içinde giderek büyüdüğünü vurgulayarak “Dünyanın en büyük demokrasileri olarak, temel değerleri ve çıkarları da paylaşıyoruz.” diye konuştu. Hindistan’ın, Afganistan’ın altyapısını yeniden inşa etme faaliyetlerine devam edeceğini söyleyen Sitharaman, ülkeye Hint askeri gönderilmeyeceğini söyledi. İki bakanın, ABD ve Hindistan’ın deniz güvenliği konularını da ele aldığı kaydedildi.

Çin ve Rusya ile cevap

ABD’nin Hindistan ve Afganistan üzerinden yürüttüğü kuşatma projesini Çin ve Rusya ile yarmaya hazırlanan Pakistan ise iki ülkeyle peş peşe askeri tatbikat yürütüyor. Pakistan ile Çin’in ortaklaşa düzenlediği üç haftalık hava tatbikatı “Şahin-6” önceki gün sona erdi. Çin’in Korla Hava Üssü’ndeki üç haftalık tatbikata iki tarafın modern savaş jetleri ve destek unsurları katıldı. Rusya ile Pakistan’ın ortaklaşa düzenlediği “DRUJBA 2017” askeri tatbikatı ise Rusya’da başladı. Rusya Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Pakistan ordusuna ait birliklerin 2 hafta sürecek askeri tatbikat için Rusya’ya geldikleri belirtildi. Açıklamada, her iki ülkeden toplam 200 askerin katılacağı tatbikatın, Rusya’nın Kafkasya bölgesinde bulunan Çerkessk şehrinde yapılacağı bildirildi.