Pandemi sürecinde kas ağrıları arttı

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Adnan Bağrıaçık, kas ağrılarının pandemide en yaygın şikayetlerden biri olduğunu belirten Bağrıaçık, “Bu ağrılar aynı zamanda Covid-19’a da işaret edebilir” dedi.

Pandemi sürecinde kas ağrıları arttı

Sözcü Gazetesi'nden Nazan Doğaner Halıcı'nın haberine göre kas ağrıları günümüzde pek çok kişinin yakındığı bir sorun… Üstelik pandemiyle birlikte daha da sık görülmeye başladı.

‘Doktor Ağrım Var' adlı kitabında kas ağrılarını A'dan Z'ye ele alan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Adnan Bağrıaçık, bu ağrıların nedenlerini ve nasıl önlenebileceğini şöyle anlattı:

İŞTE EN SIK SEBEPLERİ

Kaslara fazla yüklenme, yorma. Adale ezilmeleri, zorlanmaları, gerilmeleri, kas yırtıkları, gribal enfeksiyonlar, aşırı egzersiz, stresle-hormonal değişikliklerle alakalı fibromiyalji, bel-boyun fıtıkları, diskopatiler ve spor yaralanmalarıdır.

NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURULMALI?

Kas ağrısı ile birlikte şu durumlardan biri mevcutsa bir an önce sağlık kurumuna başvurmalısınız: Bulanık görme, bitkinlik. Hareketle ağrı, hareket edememe (travma sonrası), güçsüzlük. Çocuklardaki şişlikler, uzun süre geçmeyen ağrılar. Ciltte soğukluk, beyazlaşma, morarma, hissizlik. Şakak bölgesinde damarların genişlemesi ile beraber ağrı. Özellikle göğüs ve sol kola yayılan ağrılar. Hamileler ve çocuklardaki kramplar. Ateş, döküntü, baş dönmesi, nefes darlığı, kızarıklık ve şişlik.

NASIL ÖNLENEBİLİR?

Düzenli spor alışkanlığı kazanın, germe gevşeme egzersizleri çalışın. Bol su için. Sigara ve alkolden uzak durun. Uykunuzun, yeterli ve kaliteli olmasına özen gösterin. D vitamini için güneşlenmeye vakit ayırın. Klimalı ve rüzgarlı ortamlarda kalmayın. Odanızı sık sık havalandırın. Sürekli oturduğunuz koltuğun, kullandığınız yastığın ve ayakkabının ergonomik olmasına dikkat edin. Uzun saatler masa başı veya sabit pozisyonda çalışıyorsanız, her saat başı mola verip gevşeme egzersizleri yapın. Stresle baş etmeyi öğrenin.

Uzun süreli kas ağrısı sorununuz varsa demir, magnezyum ve D vitamini değerlerinizi ölçtürün. Tiroid hastalıkları da kas ağrısına neden olabilir, tiroidinize baktırın.