Pandemide gençlerin beyni erken yaşlandı!

ABD'deki Stanford Üniversitesi'nden bilim insanları, gençlerin beyinlerinin Kovid-19 pandemisinin neden olduğu stres sebebiyle normalden daha hızlı yaşlandığını ortaya koydu.

Pandemide gençlerin beyni erken yaşlandı!

Independent Türkçe'nin haberine göre ABD'deki Stanford Üniversitesi'nden bilim insanları, gençlerin beyinlerinin Kovid-19 pandemisinin neden olduğu stres sebebiyle normalden daha hızlı yaşlandığını ortaya koydu.

Araştırma ekibi bu durumun, gençlerin yaşamlarının ilerleyen dönemlerde "ciddi sonuçları" olabileceğini ifade etti.

Ergenlerin beyni yetişkinliğe girerken değişiyor. Bazı bölgeler diğerlerine göre daha büyük ve gelişmiş hale geliyor. Şiddet veya istismar gibi aşırı strese yol açabilen durumlardan mustarip çocuklarda bu süreç normalden daha hızlı gerçekleşiyor.

Stanfordlı uzmanlar, söz konusu çalışmada ilk başta ergenlik döneminde depresyonu incelemeyi hedefliyordu. Ancak Kovid-19 pandemisi çalışmaya darbe vurunca başka bir konuya geçildi.

Çalışmada ABD'nin Kaliforniya eyaletine bağlı San Francisco Körfez Bölgesi'nde yaşayan 163 gencin pandemiden önce ve sonra elde edilen MR taramaları analiz edildi. Biological Psychiatry adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan bulgular, pandemi sırasında beynin erken yaşlandığını gösterdi.

Beynin hem bazı anılara erişimi kontrol eden hem de korku ve stres gibi duyguları düzenlemesini sağlayan bölgeleri hipokampus ve amigdalanın büyüdüğü belirlendi.

Yürütücü işlevlerle ilgili korteks dokularının inceldiği de görüldü.