Papa: 'Vatikan'da eşcinsel lobisi var'

16. BENEDIKTUSun Şubat ayı sonunda görevinden feragat etmesinin nedenlerinden biri olarak gösterilen Vatikan Divanındaki gay lobisinin varlığı, halefi Papa Francesco tarafından da konfirme edildi.

Papa: 'Vatikan'da eşcinsel lobisi var'

İddiaya göre Papa, “Evet gay lobisi var. Ancak bu konuda neler yapılabileceğine bakmak gerek” dedi.

Papa Francesco, geçtiğimiz günlerde Latin Amerika ve Karayipler Dini Konfederasyonu'ndan (CLAR) bazı temsilcileri kabul etti. Bunun ardından, Şile merkezli ‘Reflexion y Liberacion' adlı internet sitesinde bu buluşmada konuşulanlara ilişkin bazı bilgiler yer aldı.

İtalyan basınına yansıyan iddialara göre Papa Francesco, gerçekleştirmek istediği bazı reformlarla ilgili heyetin sorularıyla karşılaştı. İnternet sitesine göre Papa'nın, “Ah evet ama biraz zor. Vatikan Divanı'nda (Curia Romana) gerçekten kutsal insanlar var. Ancak aynı zamanda bir yolsuzluk akımı da var, bu da doğru. Orada bir de gay lobisinden bahsediliyor ve o da gerçek. Şimdi bu konuda ne yapılabilir ona bir bakmak lazım” dediği iddia edildi.

REFORMLARI BEN YAPAMAM

Ayrıca Papa'nın, “Reform gerçekleştirecek olan kişi ben olamam. Bunlar yönetim konuları ve ben çok dağınığım, bu konuda başarılı değilim” diyerek, bu noktada Kardinaller Meclisi'ne güvendiğini vurguladığı da öne sürüldü.

Bunun üzerine, Vatkan Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi, Papa ile heyet arasında gerçekleştirilen özel görüşme hakkında yorum yapamayacağını belirtti. Buluşmada yer alan Latin Amerikalı temsilcilerin ise çıkan bu haberi yalanlamadığı belirtildi.

PAPA'NIN BAŞINI YAKAN LOBİ

Emerit Papa 16. Benediktus'un görevi bırakma kararı almasının ardından, Vatikan'da bazı kardinallerin başı çektiği bir gay lobisinin seks skandalları ve şantaja bulaşmaları nedeniyle bu kararı aldığı iddia edilmişti. İddia; Papalığa ait özel belgeleri basına sızdırması olayı olan ‘Vatileaks' skandalının ardından, olayı derinlemesine araştırması için bizzat Papa 16. Benediktus'un görevlendirdiği 3 kardinalin hazırladığı 300 sayfalık rapora dayandırılmıştı. Kırmızı bir dosya içinde sunulan ve Papalık kasasında tutulan raporda, kardinallerden oluşan Vatikan Yönetimi'ndeki (Curia Romana) gay lobisinin çarpık ilişkilerden ve ayyuka çıkmamak adına şantaj işlerine bulaştığı da öne sürülmüştü. Bu eşcinsel grupların, Roma yakınlarındaki bazı villa ve saunalarda seks yapmak amacıyla gizlice buluştuğu da belirtiliyordu.

ESMA ÇAKIR