PKK'ya Halep'te beklenmedik tepki!..

Halep'te gerilim üzerine PKK bağlantılı YPG, kendisine karşı ortak hareket kararı alan muhalif grupların taleplerini kabul etti.

PKK'ya Halep'te beklenmedik tepki!..
Al Jazeera'de yer alan habere göre Halep'te 15 muhalif grup, PKK bağlantılı YPG'nin Halep'teki uygulamalarından rahatsız olan Şeyh Maksud Mahallesi sakinlerinin çağrısı üzerine örgüte karşı birleşme kararı almıştı.

Muhalif gruplar, YPG'nin taleplerini kabul etmesinin ardından içlerinden temsilci olarak seçtikleri iki grup aracılığıyla örgütle anlaşma imzaladı.

Anlaşmaya göre: YPG birliklerinin Şeyh Maksud mahallesinde Arap bir kadının zorla başını açtırması iddialarıyla ilgili soruşturma açılacak Kadına hakaret ettiği ve saldırdığı öne sürülen YPG mensupları, muhalif birliklerce kurulacak mahkemeye sevk edilecek.

Anlaşma ayrıca, YPG'nin elindeki tutukluların serbest bırakılması ve muhaliflerin istediği zaman Şeyh Maksud'a giriş yapabilmesini öngörüyor.

Ayrıca anlaşmaya göre, Şeyh Maksud özerk değil, Halep'in bir mahallesi olarak kabul edilecek.

Ortak hareket kararı alınmıştı

Muhalif gruplar tarafından hafta sonu yapılan ortak açıklamada, YPG'ye karşı birleşme kararının kentteki Şeyh Maksud Mahallesi sakinlerinden gelen talep üzerine alındığı belirtilerek, "YPG'nin tekrar eden saldırıları karşısında Kürt ve Araplardan oluşan semt sakinleri can güvenliklerini, hak ve onurlarını korumamız için bizden yardım talebinde bulundu" ifadeleri kullanılmıştı.

YPG'ye karşı birleşen grupların isimleri ise Ahfadu Salatin, Ebu Amara Tugayları, Ahrar'uş Şam, Safva Tugayları, Birinci Fırka (Fevc'ul Evvel), Nusra Cephesi, Ahrar Suriye, Nureddin Zengi Hareketi, Kürt Cephesi, 16.Fırka, Fecr Hareketi, Şam Cephesi, Suriye Devrimcileri Tugayı, Feylak'uş Şam (Şam Kolordusu) ve Ceyş'ül İslam şeklinde duyurulmuştu

Şeyh Maksud sakinleri "YPG birliklerinin mahalle sakinlerinden Arap bir kadının zorla başını açtırması ve evini de karargâh olarak kullanmak üzere el koyması üzerine" dün gösteri düzenlemişti.

Halep'in Eşrefiye ve Şeyh Maksud bölgeleri, sakinlerinin çoğu Kürt nüfustan oluşmasıyla birlikte, rejim güçlerinin bölgeyi terk etmesinin ardından YPG tarafından kontrol ediliyor.

Suriye'de Halep kuşatmasında stratejik nokta olan Handarat, Mellah, Sifet ve Başköy'de muhaliflerle Esed rejimi güçleri arasında çatışmalar sürüyor.

Rejim hava unsurları tarafından yoğun bombardıman altında tutulan Handarat köyünü, muhaliflerin eline geçmiş, ancak muhalif grupların çekilmesi ile yeniden Esed'e bağlı askeri birliklerin kontrolüne geçmişti.

YPG ile muhalif gruplar arasında varılan anlaşmanın metni:

PKK'ya Halep'te beklenmedik tepki!..