Portakal Hafız Konağı kül oldu!..

Kocaeli'de tarihi Portakal Hafız Konağı çıkan yangında kül oldu. Tarihi bina çevresindeki konutlarda oturan vatandaşlar büyük tehlike atlattı.

Portakal Hafız Konağı kül oldu!..
İHA'nın haberine göre İzmit ilçesi Çukurbağ Mahallesi'nde bulunan Portakal Hafız Konağı, henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan yangında alevlere teslim oldu. Tarihi binada çıkan yangın sonrasında olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Alevleri söndürmekte zorlanan itfaiye ekipleri çevre ilçelerden yardım talep ederken, tarihi bina tamamen alevlerle kaplandı. İtfaiye ekipleri, şehir merkezinde kara bulutların oluşmasına neden olan yangını söndürmek için çalışmalara devam ediyor.

Portakal Hafız Konağı'nın restorasyonu için 30 Mart 2014 tarihinde ihale gerçekleşmiş ve çalışmalar başlamıştı. 150 yıllık geçmişi bulunan ve atıl durumda olan Portakal Hafız Konağı'nı kurtarmak için çalışma başlatılmış, 1.8 milyon TL'ye kamulaştırılarak Anıtlar Yüksek Kurulu'nun onayı ile restorasyon çalışmaları başlatılmıştı. Osmanlı Mebuslar Meclisi'nin İzmit mebusu olan Hafız Rüştü Efendi'ye ait olan ve 3 katlı olarak yapıldığı bilinen konağın üst katı 1950'li yıllarda tahrip olmuş, günümüze iki katlı olarak gelebilmişti. Konağın restorasyon bittiğinde ilk yapıldığı yıllardaki gibi üç katlı ve 40 odalı hale gelmesi planlanıyordu. 19. yüzyıl Türk konut mimarisinin en güzel örneklerinden olan Portakal Hafız Konağı'nın İzmit tarihinde de önemli bir yeri bulunuyor. 1922 yılının Ocak ayında Fransız Gazeteci Claude Farrare ile mülakat için İzmit'e gelen Gazi Mustafa Kemal'in bu konakta kaldığı biliniyor.

Büyükşehir Belediyesi'nin Portakal Hafız Konağı'nın restorasyonu için yaklaşık 3 milyon TL harcaması planlanmıştı.