Protein kaynağı yumurta!

Yumurta vücudumuzun üretemediği, dışarıdan almamız gereken bütün aminoasitlerin tamamını içerir. Ve 'örnek protein' olarak adlandırılır.

Protein kaynağı yumurta!

Yumurta; bulması kolay, pişirmesi pratik olan besin değeri yüksek çok sağlıklı bir yiyecektir. Her gün bir yumurta yemek protein gereksinimini karşılamak açısından çok önemlidir.

Çocukluk çağından yaşlılık dönemine kadar, hepimizin her gün bir adet yumurta yemesi, hem kahvaltı sofralarımızın renklendirir hem de zengin protein kaynağı ile beslenmemizin kalitesini arttırır.

Yumurta sarısı yoğun kolesterol içerir. Yüksek kolesterol korkusu ile yıllardır kalp-damar hastalarının yumurtadan uzak durması salık verilirdi. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar neticesinde her gün bir adet yumurta yemenin; vücuttaki kötü kolesterolü değil vücut için gerekli olan iyi kolesterolü artırıcı etkisinin olduğu ispatlanmıştır.

Çocukluk döneminde büyüme ve gelişme için gerekli olan bütün protein çeşitlerini içerdiği için çocuklarımıza her gün bir adet yumurta yedirmek çok önemli fayda sağlar.

Yumurtanın içeriğinde ki besin elementlerinin birçok faydası vardır;

- A vitamini; yumurta sarısının içerisindeki A vitamini bağışıklık sisteminin temellerini sağlamlaştırmaya devam ederken görme duyusunun gelişmesinde de aktif rol oynar.

- D vitamini; yumurta D vitaminin öncü maddesini içerdiğinden diş ve kemik gelişimi için oldukça önemlidir.

- Demir; yumurtadaki demir kansızlık yaşamamızı önler. Demir aktif ve enerjik yaşamımız için kanımıza oksijen taşır.

- Selenyum; halsizliğe meydan okuyan selenyum da yumurtada yeterli ölçüde bulunuyor.

- Çinko; yumurta zengin çinko içeriği ile bağışıklık sisteminde rol oynarken, aynı zamanda tırnaklarımızın ve saçımızın canlı ve parlak olmasında etkilidir.

- Kolin, beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesine destek sağlar.

Böylesine önemli bileşenlere sahip olan yumurtayı genç, yaşlı herkesin her gün bir adet tüketmesi sağlık puanını yükseltir.

Çok fazla yumurta yemek de zararlıdır. Gün içerisinde protein içeriği zengin diyerek fazla tüketilmesi karaciğeri yorar, alerjik reaksiyonlara sebep olur.

Yumurta tam pişmiş olarak tüketilmelidir

Besin değeri oldukça yüksek olan yumurtadan tam faydalanmak için iyi pişmiş olarak tüketmeliyiz. Yumurtayı tam pişmiş olarak yersek; içeriğindeki besin elementlerinin özellikle proteinin daha yüksek oranda vücuda alınmasını ve işlev görmesini sağlarız. Çiğ yumurtanın içeriğindeki besin elementlerinin kullanım oranı oldukça düşüktür.

Yumurtayı çok fazla pişirmek de yanılıştır

Yumurtanın haşlama süresinin uzun tutulması, yumurtanın çok aşırı pişirilmesi ile içerisindeki demir ve sülfür reaksiyona girerek yeşilimsi bir renge sahip bir hakla oluşturur. Bu kahverengi halka yumurtanın besin değerini düşürür. Çünkü yeşil renge dönüşmesi ile yumurtanın içeriğinde bulunan kükürt ve demir birbirine bağlanır, vücuda alınması engellenir, yumurtanın besleyiciliği azalır. O sebeple haşlama olarak tüketeceğimiz yumurtanın kaynama süresi 10 dakikayı geçmemelidir. Kaynadıktan sonra 4 dakika yumurtanın pişmesi için ideal bir süre zarfıdır.

Hayatımızın en güzel anlarından sabah kahvaltılarımızın vazgeçilmezi yumurtayı her gün mutlaka bir adet tüketmeliyiz. Haşlama dışında; menemen, sebzeli, domatesli, dereotlu alternatifli bir şekilde renklendirerek veya omlet şeklinde de tüketebiliriz.

NİL ŞAHİN GÜRHAN / Akşam GAZETESİ