Reflüsü olanlar, bu habere dikkat!..

Ramazanın ardından yeme alışkanlığının birden değişmesi özellikle reflüsü olanlara bayramı zehir edebilir. Dolayısıyla özellikle tatlı, kızartma ve hamur işlerinden uzak durmanızda fayda var.

Reflüsü olanlar, bu habere dikkat!..
Sözcü'de yer alan habere göre gastroözofageal reflü (GÖR), mide ve on iki parmak bağırsağı içeriğinin yemek borusuna geçerek hasara yol açması ve şikayetlere neden olmasıdır. İçinde bulunduğumuz yüzyılda helikobakter pilori'nin keşfi ve tedavisinin mümkün olması nedeniyle mide ülseri ve mide kanserlerinde azalma olurken, reflü vakalarında artış saptanmaktadır. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, reflüyle ilgili sorularımızı yanıtladı ve reflü hastalarına bayram uyarılarında bulundu…

Herkeste görülür mü?

Sağlıklı bireylerde genellikle ağır yemeklerden sonra olmak kaydıyla görülebilen reflü fizyolojik bir durumdur. Bu fizyolojik durum kişide herhangi bir şikayet ve bulguya yol açmaz. Yemek borusunda hasar ortaya çıkmış ve şikayetlere yol açmış ise reflüden bahsedilir. Temel sebep yemek borusuna kaçan mide içeriğinde bulunan mide asidi ve bir sindirim enzimi olan mide pepsininin yemek borusu mukozasıyla temas etmesi ve hasara yol açmasıdır. Yemek borusu, tükürük salgılarıyla ve kasılmalarla bu hasarı önlemeye çalışır. Bu mekanizmalar etkili olmazsa reflü hastalığı ortaya çıkar.

En çok hangi şikayetlere yol açar?

Pirozis ve regurjitasyon denilen iki temel şikayet önemlidir. Pirozis, göğüste kravat bölgesi veya imam tahtası denilen bölgede ve mide üst bölgesinde duyulan yanma hissidir. Yanma hissi sıklıkla yemek sonrası dönemde, yatar pozisyonda ve öne eğilmekle artar, mide ilaçlarının alınmasıyla azalır. Baharatlı yiyecekler, alkol, sigara, yağlı yiyecekler, çikolata, meyve suları şikayetleri arttırır. Regurjitasyon ise boğaza doğru acı su gelme hissi ya da yanma yükselmesidir. Bu iki tipik şikayet dışında yutma güçlüğü, geğirme, bulantı, karın ağrısı ve kanama gibi belirtiler görülebilir.

Teşhisi kolay mıdır?

Tanı için hastanın şikayetlerinin sorgulanması çok önemlidir. Göğüs kemiği altında ağrı olması, yemekten sonra boğaza acı suların gelmesi tipik şikayetlerdir. Endoskopi, özofagus manometri testi ve 24 saatlik pH ölçüm testleri tanının teyit edilmesi için yapılan tetkiklerdir.

Tedavisi nasıl yapılır?

Ülser ilaçları şikayetlerin ortadan kalkmasında yardımcıdır. Bunun dışında az yemek, zayıflamak, yemek sonrası yatmamak, sigara ve alkol kullanmamak, yatak başucunun yükseltilmesi gibi önlemler tedavide yardımcıdır. Tıbbi tedaviye cevap vermeyen durumlarda cerrahi operasyon gündeme gelebilir.