Rus yarbay paylaşılamıyor

Ardahan’da bulunan Rus yarbayın asırlık cesedini Polonya ısrarla isterken, Rusya “Ardahan’da Hıristiyan köyüne gömülsün” dedi.

Rus yarbay paylaşılamıyor
Akşam'dan Yelda Gökdağ'ın haberine göre Ardahan’da geçtiğimiz yıl temel kazısında tabut içerisinde bulunan yarbay Karl Karloviç Rjepetski’nin cenazesine Rusya’dan sonra Polonya da talip oldu.

Mühürlenerek Kars Müzesi’nde koruma altına alınan asırlık cenaze için devreye giren Polonyalı yetkililer, naaşın ailesine teslim edilerek gömülmesi için kendilerine verilmesini istedi.

MÜZAKERE SÜRÜYOR

Rusya ise Yarbay Rjepetski’nin Rus Ordusu’nda görevli olduğu dönemde yaşamını yitirdiğini ve o tarihte Polonya diye bir devlet olmadığını savundu. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, yazışmaların devam ettiğini söyleyerek şu ifadelerde bulundu: "Rusya son olarak, ‘bize de göndermeyin, Ardahan’da Hıristiyan köyüne gömülsün’ talebinde bulundu. Ama adam Polonyalı ve Polonya’da ailesi var. Ülkeler arasında bir sorun olmadan konuyu nasıl çözeriz bunu düşünüyoruz. Müzakerelerimiz, görüşmelerimiz, yazışmalarımız devam ediyor. Gelişmelere göre karar vereceğiz."

YARBAY RJEPETSKİ KİMDİR?

Rus arşivlerine göre, Yarbay Rjepetski, 1847’de  Estonya’nın başkenti Tallin’de doğdu. 1892 yılında 1. Kafkas Kolordusu 20. Piyade Tümeni 78. Navaginskiy Alayı’na tayini çıktı. 12 Kasım 1894’te Ardahan’da hayatını kaybetti.