Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarda bulundu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüs salgınında bugün 63 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarda bulundu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca corona virüste son tabloyu paylaştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarda bulundu

***

Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının açıklanmasının ardından tam bir yıl geçti. Koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren ilk hasta 89 yaşında kronik hastalıkları olan bir eczacıydı.

Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı verilere göre o günden bugüne kadar Türkiye'de Covid-19 sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 30 bine, toplam vaka sayısı ise 3 milyona yaklaştı. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin koronavirüs gölgesinde geçen son bir yılını değerlendirdi. 

Bakan Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar: 

"İlk koronavirüs vakası açıkladığımız günün üzerinden tam bir yıl geçti. Beklediğimiz gibi bilim virüse karşı üstünlük elde etti. 10 Mart'ı 11 Mart'ı bağlayan gece huzurlanıza çıkıp, hazırlıklı olduğumuzu ifade etmiştim. Son 1 senede yaşama düzenimiz alt üst oldu. 

Covid-19, son 100 yıl içinde tüm dünyanın aynı anda savaştığı, vaka ve kayıp sayıları bu denli yüksek ilk salgın.

YERLİ AŞI ÇALIŞMASI

Aşı konusunu izninizle biraz açmak isiyorum. Dünyada kullanımda olan 7 ayrı aşı var. Türkiye aşı tedarikinde en hızlı davranan ülkelerden biridir. Siparişin ilk kısmını aralık sonunda teslim aldık. 130 milyon doz aşı için iki ayrı üretici ile anlaştık, 3 ayrı üretici ile de görüşüyoruz. 

Yerli aşılarımızla ilgili gelişmeleri sizlere düzenli olarak bildirdim. 5 yerli aşı adayımız daha insan çalışmalarına başlayacak. Yakın bir gelecekte kendi aşımızı kullanacağız. 

Türkiye büyük bir yarışın olduğu aşı tedariğinde en hızlı davrananlardan biridir. Çin'deki üretici ile 50 milyon aşı anlaşmasını kasımda yaptık. Koronavirüs kısa sürede grip gibi bir hastalık haline gelmeyecek ama çok geçmeden gücünü yitirecek. 

"MASKELERİ TAKMADIĞIMIZ GÜNLERİ VAAT EDEMEM AMA..."

Salgının tam 1 yıl süren saygıya layık sabrınızı daha uzun bir süre zorlamayacağını bilmenizi isterim. Yakınlarınızı kaybetme endişeniz hayatınızı yeniden düzenlemenin mutluluğuna bırakacak. Oraya doğru yürüdüğümüzü görüyoruz. Koronavirüs kısa bir zaman zarfında grip gibi sıradan hastalık haline gelmeyecek ama 2020'ye çöken kabus 2021'de aynı şekilde devam etmeyecek.

Nüfusumuzun 50 milyonluk kısmının aşısını sonbahardan önce yaparsak salgın üzerimizde ağır bir baskı olmaktan çıkacak. Virüsün yayılım hızı düşecek. Kuvvetle umut ediyorum, dünya ölçeğinde verilen bu savaşta başarı gösterilen ilk cephelerden biri bu ülke olacak. Maskeleri tanımadığımız, yakın durmanın yakınlık ifadesi olduğu günlere geri dönmeyi tam vaat edemem ama oraya doğru yürüdüğümüzü görüyoruz.

"YENİ BİR ÇAĞRIDA BULUNMAK İSTİYORUM"

Sağlık çalışanları milletim adına sizlere minnettar olduğumuzu ifade ediyorum. Yükünüz kısmen azaldı ama bugün de güvencemiz sizlersiniz. Şu an azalmış olan kısıtlamalar kaçınılmazdı. Yaşlılarımıza gençlerimize her birinize teşekkür ediyorum. İlk vakadan bir yıl sonra size yeni bir çağrıda bulunmak istiyorum. Karamsarlık, belirsizlik, bıkkınlık duygularını üstümüzden atalım. Hayata yarınlarımıza bağlanalım.

13 Ocak'ta başlayan aşı programı muntazam bir şekilde yürüyor. Aşı programı tamamlandığında vaka sayısı örneğin 5 ise 1'e inmiş olacak. Ağır hasta sözünü çok az duyacağız.

Risk haritasında turuncu ve kırmızıyla gösterilen iller bütün ülkeye karşı sorumludur. Normal hayata yaklaşmamız salgının gerilemesine bağlı."