Sagopa Kajmer'in klibine soruşturma gereği görülmedi

Rapçi Sagopa Kajmer, 'Toz Taneleri' adlı klibinde 'Sigara içerek insanları sigaraya özendirdiği' gerekçesiyle hakkında başlatılan soruşturma kapsamında ifade verdi. Savcılık, Kajmer hakkında 'soruşturma yapılmasına yer olmadığı' kararı vererek, dosyayı incelenmek üzere RTÜK'e gönderdi.

Sagopa Kajmer'in klibine soruşturma gereği görülmedi

Sagopa Kajmer olarak tanınan ünlü rapçi Yunus Özyavuz hakkında, Youtube'de yayınlanan 'Toz Taneleri' adlı şarkısının klibinde sigara içerek insanları sigaraya özendirdiği gerekçesiyle bir vatandaşın ihbarı üzerine İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında savcıya ifade veren Özyavuz, suçlamaları reddederek, Amerikan menşeili Youtube şirketi ile anlaşmalı olarak çalıştıklarını, kliplerinin onların denetiminden geçerek yayınlandığını ve suç işlemediklerini belirtti.

Milliyet Gazetesi'nden Elif Altın'ın haberine göre dosyayı inceleyen savcı, Türk Ceza Yasaları kapsamında klibin suça vücut vermediğini, klibi incelemeye görevli ve yetkili makamın RTÜK olduğunu belirterek, Özyavuz hakkında soruşturma yapılmasına yer olmadığına karar verdi. Kararda, 4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun'un ilgili maddesinde, "Televizyonda yayınlanan programlarda, filmlerde, dizilerde, müzik kliplerinde, reklam ve tanıtım filmlerinde, sinema ve tiyatrolarda gösterilen eserlerde tütün ürünlerinin kullanılması ve görüntülerine yer verilmesi ya da internet, topluma açık olan sosyal medya veya benzeri ortamlarda ticari gaye ile veya reklam amacıyla tütün ürünlerinin kullanılması ve görüntülerine yer verilmesi yasaktır. Yasağın görsel yayın yoluyla ihlal edilmesi halinde, yasağa aykırı yayın yapan medya hizmet sağlayıcı kuruluşa ihlalin ağırlığı ve yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak idari para cezası verilir. İdari para cezası miktarı, on bin Türk lirasından az olamaz. Bu cezaya karar vermeye Radyo ve Televizyon Üst Kurulu yetkilidir" denildiğine dikkat çekildi.

SÖZ RTÜK'TE

Savcılık, söz konusu madde nedeniyle dosyanın bir örneğini, gereğinin yapılması için Radyo Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) gönderdi.