'Şekerleme'nin bilmediğiniz faydaları!

Gün içinde biraz kestirmenin dikkati artırdığı, motor becerileri geliştirdiği, algıyı ve hafızayı güçlendirdiğine dair veriler çoğalıyor. En ideal saatler ise öğleden sonra 14.00 ile 16.00 arası...

'Şekerleme'nin bilmediğiniz faydaları!
BBCTürkçe'nin haberine göre İspanyol adetlerinden biri olan "siesta"nın (öğle şekerlemesi) hafızayı güçlendirdiği belirtiliyor. Peki kısa gündüz uykusu en iyi nasıl değerlendirilebilir? Geçen yıl yapılan bir araştırmada, birbiriyle bağlantısız kelimeleri ezberlemede hem gece hem de gündüz uykusunun hafızayı güçlendirici etkisinin olduğu görülmüştü. 2008'de Kaliforniya Üniversitesi'nden Sara Mednick ve ekibinin yaptığı araştırmada ise bir kupa kahvedeki kafein (200 mg) ile 60-90 dakika gündüz uykusunun çeşitli hafıza testleri üzerindeki etkisi kıyaslandı. Kahvenin hiç etkisi olmadığı ya da olumsuz etkisi görülürken, uykunun hafıza performansını geliştirdiği tespit edildi.

EN İYİ KESTİRME

Gündüz uykusunun işyerinde performansı artırdığı inancıyla bazı şirketler çalışanlarına işyerinde uyuma olanağı sağlıyor. Bilgisayar programı üreticisi HubSpot adlı şirketin Massachusetts'teki ofisinin bir odası hamaklarla dolu. Çalışanlar istediği kadar bu odayı kullanabiliyor.

Şirket yetkilileri gündüz uykusunun çalışanlar üzerinde olumlu etkisinin olduğunu ve kötüye kullanılmadığını belirtiyor. Araştırmalar gündüz kestirmek için en ideal saatlerin öğleden sonra 14.00 ile 16.00 arasında olduğunu gösteriyor. Başka bir deyişle, sabah uyandıktan 6-8 saat sonrası kestirmek için en uygun zaman olarak görülüyor.

Bu uykudan tam yararlanmak için 60-90 dakika kadar uyumak gerektiği, ama kısa uykunun yararının da görüldüğü belirtiliyor.