Selami Şahin: "Sevgililer Günü'nde bir gül bile yeter"

"Alışmak Sevmekten Zor, Ben Sevdalı Sen Belalı, Gitme Sana Muhtacım"… Her bir dizesi duygu yüklü şarkıların mimarı Selami Şahin'den Sevgililer Günü'ne dair sözler...

Selami Şahin: "Sevgililer Günü'nde bir gül bile yeter"
Akşam'dan Mehmet Emin Demirezen'in röportajı...

14 Şubat Sevgililer Günü’nde çalışıyorsunuz. Sevgililer Günü’nde çalışmak eşiniz açısından bir sıkıntı mı?


Hayır. Çünkü o da benimle birlikte oraya gelecek. Yoksa o gecenin bir anlamı olmaz. Eşimi sahneye davet edeceğim, Sevgililer Günü’n kutlu olsun diyeceğim ve yanağına bir öpücük konduracağım.

Sizin aşk tanımınız nedir?

Mevsimlik aşklar vardır, onları yaşamak istemem. Biz eşimle bu yıl 33. seneyi doldurduk evlilikte. Onu iyi ki tanımışım, sevmişim, evlenmişim. Ona olan sevgim, aşkım daha da arttı. Eşime olan sevgimi hiçbir şey etkilemez. Bir insan biriyle hayatına devam edecekse onunla olan ilişkisini çok iyi tahlil etmesi gerekir.

Zaman zaman sevginin  önüne geçen şeyler de oluyor. Aile, para gibi… Bu  durumlar nasıl aşılmalı?

Problem varsa çözmek için koşturacaksın, işin kötüyse daha iyisini bulmak için çabalayacaksın. Çöpçülük de yaparsın, simitçilik de… Bunlar ayıp değil! “Sinirlendim, sevgi bitti” diye bir şey yok. Sevmek ayrı, problem ayrı!  Sevgili olmak, sevmek çok başka bir şey!

Sevgiyle aşk farklı şeyler mi?

Sevmek çok başka bir şey.  Sevmek, duyguların daha  kuvvetli olması demektir bana göre ve sevgi kutsaldır.

‘ONU HİÇ YALNIZ BIRAKMAMAYA ÇALIŞTIM’

Eşinizle yaşadığınız ilk Sevgililer Günü’nü hatırlıyor musunuz?


Çok yaşadık… Tabii ki Sevgililer Günü’nde onu hiç yalnız bırakmamaya çalıştım. Sadece evlendiğim zamanlarda çocuklar çok küçüktü, benim de başka bir şehirde çalışmam varsa o yanıma gelemiyordu. Böyle bir kaç Sevgililer Günü’nü ayrı geçirdik evliliğimizin ilk yıllarında ve içimde bir boşluk hissettim. Onu görüp “Sevgililer Günü’n kutlu olsun” dediğim zaman o gününün tadı benim için daha başka oluyor.

Sevgililer Günü’nde sevgiliye hediye alma olayı bize dayatılıyor ya. Sizde de hiç böyle bir duyguya kapıldınız mı?

Sevgiler Günü’nde illa hediye almak gerekli değil! Sevgilinin ihtiyacı varsa hediye alacaksın. Sevgiler gününde bir gül bile yeter. Önemli olan o. Sevgiler gününde almak zorunluluğu  hissetmiyorum. Yarın da  alabilirim, sonra da…

Eşinizi hiç bu noktada hayal kırıklığına uğrattığınız oldu mu?

Bir gün hediye alamadım yoğunluğumdan dolayı. Sevgililer Günü’nde “Nerede hediyem, bir şey getirmedin” dedi. Ben de ona “Sen benim sevgilim değilsin ki karımsın” dedim. (Gülüyor) Yere attı kendini gülmekten. Evli kişilere sesleniyorum, hediye almanız şart değil. Çünkü evlendiğiniz zaman eşiniz oluyor. (Gülüyor) Tabii işin esprisi bu.

‘BEKÂRKEN YAŞADIĞIM AŞKLARA DA BESTE YAPTIM, EŞİME DE…’

Çok büyük aşk şarkıları yazdınız. Aşkın bu hissettiği duygularınızla yazıldığı  andaki o geçiş süresinde bir farklılık oluyor mu?

Ben hissetmeden yazamam. Bugün beste yapacağım diye kendimi şartlayamam. Bugün birisini görüyorum, yarın görsem tanımam ama bakışından ilham alıyorum. Bekârken yaşadığım aşklardan beste yaptım, eşime de çok beste yaptım. Kimi aşkını  anlatıyor şarkılarda, kimi  derdini… Yaşadığın an yaşatırsın, hissettiğin an hissettirirsin. Ben o aşkları tüm temizliğiyle anlattım şarkılarımda.

Yani öyle bir ilham bekleme durumu yok, her an yazabiliyorsunuz?

Hiç “bugün beste yapacağım” diye düşünmüyorum. Bir anda kapı çalıyor, ilham geliyor ve ben de “hoş geldin” diyorum içeri alıyorum. “Hadi” diyor “otur beni bestele”. Ummadığım anda çıkıyor her şey. Ve de her türlü beste yapıyorum.

Hala eşinize şarkılar yapıyor musunuz?

Tabii. Son albümde ona yazdığım şarkı bile var. Albümü kime dinlettiysem “Selami ne yapmışsın öyle” diyor.

Eşiniz dinlediğinde ne dedi?

“Aferin, hediye almana gerek kalmadı. Bu benim için en büyük hediyedir”
dedi.

‘İNSAN SEVDİĞİNİ KISKANIR’

Türkiye’nin çok önemli assolistleriyle sahnede aşk şarkıları söylüyorsunuz. Eşiniz sizi hiç kıskanmıyor mu?


Elbette kıskanıyor. Çünkü insan sevdiğini kıskanır.

Son dönemde aşk şarkısı dediğimiz kalıba giren şarkıları nasıl buluyorsunuz?

Anneler doğurdukça başarılı insanlar olacaktır.  Kalıcı eser yapsınlar, yazılmamışı yazmak! Bazen bir şarkı yapıyorlar patlıyor ve yarın unutulup gidiyor. Bu durum yanlış! Kalıcı eser yapmak çok önemli.

O kalıcılık nasıl sağlanmalı?

Yazılmamışı yazmak, işlenmemiş konuları işlemek... Söylenen şarkılar slogan olmalı. Melodi de benzetilmemeli. Ben yaptığım tüm şarkılarda bunu gördüm ve şarkılarımı herkes marş gibi söylüyordu. 200’e yakın hit olmuş şarkım var. Onları saymaya kalkarsam sabah olur.

‘KARŞILIKSIZ AŞK OLMAZ’

Aşkta acı çekmek mubah mı, acısız aşk olur mu?


Aşk acı çektirmemeli. Karşılıksız aşk olmaz. Sev seni seveni. Böyle işte…

Ama biz de aşkta o zorlama durumunu çok severiz.

Aşk kaçanı kovalar. Eğer biri istemiyorsa, o aşk olmaz. Bu yanlış. Birinin bir lafı var, “Bir gün dünyaya tekrar gelirsem benim sevdiğim kişiyle değil beni sevenle evleneceğim” demiş. Durum bu! Senin sevdiğin önemli değil karşılıklı olması gerekiyor.

Büyüklerimizin sürekli bahsettiği bir şey var, o da şu: “Eski aşklar yok” diye. Siz katılıyor musunuz?

Eski aşklar, dostluklar elbette yok!

Niye?

Zaman değişiyor. Sonu olmayan bir yola girmenin bir anlamı yok. Şimdi sonu olmayan yola giren insanlar var. Baksanıza insanlar kendi çocuğunu öldürür hale bile gelebiliyor. Var mı böyle bir şey? Ben geçen gün ki çocuklarını öldüren babanın haberini duyunca hüngür hüngür ağladım! 

“BU ŞARKILARI BEN NASIL YAZMIŞIM?”

Çok önemli şarkılar yazdınız. Hâlâ eski şarkılar kadar kuvvetli şarkılar yazıyor musunuz?


Yeni albümümde 10 yeni şarkı var. Yılların tecrübesi olarak söylüyorum hayatımın en güzel 10 şarkısını ilk kez bir araya getirdim. İnsanlar “Bu nasıl bir şey” diye tepki verdiklerinde bende kendi kendime “Bu şarkıları ben nasıl yazmışım?” diyorum. Yani durum bu şekilde anlayacağınız.

Gençlere tavsiyeler var mı?

Benimde evlatlarım var onları anlıyorum. O tüm gençlere diyorum ki; sevdiğinizin ve sizi seven kişinin kıymetini bilin. Kırgınlık, dargınlık bunlar hiç bir sonuç vermez. Sevgi en büyük silahtır. Birbirinizi çok sevin.
Konular Röportaj