Sigortalı olmak kolaylaşacak, emeklilerin gelirleri artacak

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kalkınma planında sosyal güvenlik, işgücü piyasası ve istihdamda güçlü reformlar yer alıyor. Bireysel emekliliğe katılım için yeni teşvikler getirilirken, sigorta prim tabanı genişletiliyor.

Sigortalı olmak kolaylaşacak, emeklilerin gelirleri artacak

Yeni Asır Gazetesi'nden Hazal Ateş'in haberine göre yeni hükümet sisteminin ilk Kalkınma Planı sosyal güvenlik, işgücü piyasası, kamuda insan kaynakları planlaması, istihdam alanında güçlü reform adımlarını içeriyor.


Buna göre, Kıdem Tazminat Fonu ile entegre edilen Bireysel Emeklilik Sistemi'nde devlet desteği yaşa göre belirlenecek. Evlenen, ev alan, hasta olan BES'teki parasını nakit olarak çekebilecek, eğitim, tatil için özel birikim hesabı açılabilecek. Meslek, işkolu esaslı tamamlayıcı emeklilik teşvik edilecek, kırsaldaki gençlere üretim desteği verilecek, Sosyal Yardım Artı dönemine geçilecek, çiftçi, mevsimlik işçiye özel prim ödeme dönemi belirlenecek, Meclis'e sunulan 2019-2023 dönemini kapsayan 11. Kalkınma Planı'nda 82 milyonu doğrudan ilgilendiren bazı önemli başlıklar şöyle:


- Sosyal sigorta prim tabanı genişletilecek, sisteme giriş kolaylaştırılacak ve denetimler yoluyla sistem etkinleştirilecek. Çalışanların kayıt altına alınmasında kolay işverenlik uygulamaları yaygınlaştırılacak.


- Bireylerin emeklilik gelirlerinin artırılması için kamu emeklilik sistemi dışındaki sistemlere katılım teşvik edilecek. BES katılımcı sayısı, sistemde kalış süresi ve fon tutarını artıracak şekilde geliştirilecek.


- Sektörün, iş kolu veya meslek esaslı tamamlayıcı emeklilik kurumlarının iyi uygulama örnekleri doğrultusunda geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması sağlanacak. Öncelikli sektörlerde şirket tasarrufları ve verimli kullanımı ilave vergisel teşviklerle artırılacak.

KARİYER MERKEZLERİ

- Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinin kapasitesi, nitelikli işgücüne yönelik kariyer merkezleri artırılacak.


İş Kulüpleri ve bu kulüplerden daha fazla kişinin yararlanması sağlanacak.
Çocuklar da gençlik merkezlerinden yararlanacak.

- Kırsaldaki gençlere yenilikçi üretim desteği verilecek. Hedef grup, sektör, bölge odaklı aktif işgücü programları düzenlenecek.
Nitelikli yabancıların çalışacağı sektörler belirlenecek.

- Dayanıklı tüketim mallarıyla eğitim, tatil gibi harcama kalemleri için bankalarda harcama kalemi grubuna özel birikim hesapları oluşturulacak ve bu birikimler kullanılarak gerçekleştirilen harcamalarda vergisel teşvikler uygulanacak.

İKİNCİ KONUTA DÜZENLEME

- İkinci ve sonraki konut alımlarında vergileme ve kredi kullanımına ilişkin düzenleme ve uygulamalar gözden geçirilecek.

-Ülkenin yatırım ortamı detaylı bir programla uluslararası alanda tanıtılacak. Dünyadaki emeklilik fonları başta olmak üzere büyük ölçekli fonların Türkiye'ye uzun vadeli yatırım yapmasına yönelik yeni finansal ürünler oluşturulacak.

- Sosyal Yardım Artı dönemine geçilecek, yoksul vatandaşın kamu hizmetlerine erişimi kolaylaşacak.
Sosyal yardım yararlanıcılarından çalışabilir durumda olanların istihdama yönlendirilmesi sağlanacak. Gezici tarım isçileri sosyal hizmetlerden daha kolay yararlanacak.

- Esnek istihdam imkânlarının artırılması amacıyla çalışanların kayıt altına alınmasında kolay işverenlik uygulamaları yaygınlaştırılacak. Prim tahsilatları artırılacak.

BES'TEN İSTEYENLER NAKİT ÇEKEBİLECEK

Bireysel Emeklilik Sistemi katılımcıları sağlık, evlilik, eğitim, mülk sahibi olma gibi ihtiyaçları nedeniyle sistemden çıkmadan birikimlerinin bir kısmını çekebilecek. Katılımcı sayısının 11.6 milyondan 15.2 milyona, BES fon tutarının da 296 milyar liraya çıkarılması hedefleniyor.

KIDEM TAZMİNATI REFORMU PLAN'DA

Kıdem tazminatı reformu sosyal tarafların mutabakatıyla gerçekleşecek. Bireysel emeklilikteki otomatik katılım sistemi, sistemde kalış süresi ve fon tutarını artıracak şekilde yeniden düzenlenecek ve bireysel hesaplara dayalı kurulacak Kıdem Tazminatı Fonu ile entegre edilecek.

SANAYİYE GEREKLİ İŞGÜCÜ PROFİLİ BELİRLENECEK

Geleceğin Meslekleri Projesi ihtiyaçlara yanıt verecek şekilde 2020 sonuna kadar yeniden tasarlanacak.


Sanayinin ihtiyaç duyduğu işgücü profili belirlenecek. Nitelikli ve yüksek deneyimli yabancı iş gücünü teşvik edecek mekanizma oluşturulacak.

PLANDA NELER VAR?

- Evlenen, ev alan, hasta olan BES'teki parasını çekebilecek.
- BES'te "nakit çekme" olanağı getiriliyor.
- Bireysel emeklilikte devlet desteği yaşa göre belirlenecek.
- Eğitim-tatil için özel birikim hesabı açılacak.
- Sigorta prim tabanı genişleyecek.
- Meslek, işkolu esaslı tamamlayıcı emeklilik teşvik edilecek.
- Kırsaldaki gençlere üretim desteği verilecek.
- Sosyal Yardım Artı dönemine geçilecek.
- Çiftçi, mevsimlik işçiye özel prim ödeme dönemi belirlenecek.
- Kıdem Tazminatı Fonu BES'le entegre edilecek.