Sigortasız gündelikçi kalmayacak!..

Evine gündelikçi alanlar dikkat! Yarın yeni uygulama başlıyor. Gündelikçi evinize ayda 10 günden fazla geliyorsa sigorta yaptırmanız şart, daha az geliyorsa da yüzde 2'lik prim ödemelisiniz. Yoksa ağır ceza var..

Sigortasız gündelikçi kalmayacak!..
Takvim'in haberine göre evde çalışanlar için yarın yeni dönem başlıyor. Artık evlerde çalışan herkes sigortalı olacak. Evinde ayda 10 günden fazla bir yardımcı (gündelikçi, çocuk bakıcısı) çalıştıran herkes, işveren konumuna gelecek.

Evde çalıştırılan kişinin sigortası yapılacak ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirimde bulunulacak.

Eğer yardımcı, evde ayda 10 günden az çalıştırılıyor ise bu durumda da prim ödenmesi gerekecek.

Bu yardımcıların günlük primleri (iş kazası, meslek hastalığı sigortası) günlük kazanç alt sınırının yüzde 2'si olacak. Bu da 80 kuruşa karşılık geliyor. Böylece evde çalışan kişi, eğer bir iş kazası geçirirse kendisine iş görmezlik aylığı bağlanacak.

Ayrıca isterse kalan sürenin primini ödeyerek bu günleri emeklilikten saydırıp sağlık hizmetinden faydalanacak. Çalışan birden fazla eve gidiyorsa her ev kendi günü kadar prim ödeyecek. Evinde sürekli ya da ayda 10 günden fazla kişi çalıştıranların, bu kişiler için asgari ücretin altında bir ücret belirlenmesi mümkün değil. İşveren olarak evde çalıştırılan kişiler için yüzde 32.5 oranında prim ödenmesi gerekiyor.

Bu da günlük en az 13,01 lira, yardımcı her gün geliyorsa aylık 390 lira civarında bir para olacak. Evde yardımcı çalıştırıyorsanız, yapacağınız işlemler zor değil. İlk başta iki tarafın da imzalayacağı bir bildirim formu SGK'ya verildikten sonra işlemler kolayca yapılabiliyor. İnternetten de bildirim ve ödeme imkanı bulunuyor. Ayrıca cep telefonundan mesajla bunların yapılması için çalışma yürütülüyor. Evdeki yardımcıları kayıtdışı çalıştırmanın cezası ağır. Ceza her ay için brüt asgari ücret (1.201,5 TL) kadar olacak.

ÖRNEK HESAPLAMALAR!

Evinize haftada bir gün gelen temizlikçi için günde 80 kuruştan ayda 3 lira 20 kuruş prim ödeyeceksiniz. Evinizde sürekli ya da ayda 10 günden fazla çalışan birisi için en az asgari ücret kadar maaş belirleyeceksiniz. Bu kişiler için günlük 13,01 lira prim ödemeniz gerekiyor.