Sıkıcı ofis kıyafetlerine son!..

Sıkıcı ofis kıyafetlerine son!..

Sıkıcı ofis kıyafetlerine son!..

80'li yıllarda 'başarı için giyinen iş kadını imajı, moda tasarımcılarının ilgisini çekmiş ve yeni bir akım ortaya çıkmıştı. İş dünyasına atılan ve kariyer basamaklarını tırmanmaya başlamış, kadınlara iş yaşamına uygun rahat giysiler, kadınların giyim tercihlerini etkilemişti. Rahatlığın ve şıklığın simgesi haline gelen pantolon- ceket, etek- ceket takımları, iş kadınlarının ve ofis ortamının simgesi oldular uzun bir süre. Sokakta, öğlen yemeğinde, alışverişte rastladığımız koyu renkli takım elbiseli kadınların birer ofis ortamında çalıştıkları kıyafetlerinden belli oluyordu. Hatta klasik kıyafetlere gönül verenler bile bu sıkıcı takım elbiselerden ve iş kadını görüntüsünden sıyrılmak için farklı alternatiflere yöneliyordu.

İş yaşamı bir kadını hızlı hareket etmeye zorlasa da ofiste şık ve göz alıcı olmak mümkün artık.

FEMİNEN PARÇALAR

İş kadını demek sadece pantolon- ceket takımı giyeceğiniz anlamına gelmiyor. Etekler, şık hırka ve bluzlarla tamamlanabilir. Birkaç model beyaz gömlek de günün kurtarıcısı olabilir. Çünkü beyaz gömlek hem ağır bir hava kazandırır hem de dinamik bir görüntü verir. Sade kesimli elbiseler, hatta şortlar bile ofis ortamına adapte oldular yıllar içinde. O da yetmedi çalışan kadınlara ve farklı arayışlar iş kadını imajına köklü değişiklikler getirdi. Günümüzde, bir yandan modacıların ve bir yandan da danışmanların önerileriyle yenilenen ofisteki giyim tarzları epeyce renklilik ve hareketlilik kazandı. Artık kendinizi iş kadını havasına sokmak için, Katherine Hepburn gibi ceket-pantolon takım giymek zorunda değilsiniz. Sıra dışı ve çarpıcı şıklığa alışmaya başladığımız bu dönemde, ofiste maskülen ve feminen parçaları dengeleyin, dar ve üste oturan takımların altına belli olmayan iç çamaşırları kullanın, parçaları birleştirirken tarzları birbirine benzer olanlardan seçin, keskin hatlı ceketleri iyi dikimli pantolonlarla tamamlayın, görüntünüzü ayakkabılar ya da feminen bir parça olan eşarp ile yumuşatın...

YARATICI TEMALAR

Bir zamanların klasik ofis kıyafetleri bu yaz, yerini renkli ve eğlenceli tasarımlara bıraktı... Bir kadını stil sahibi yapan cesareti, kişiliği ve özgüveni olduğuna göre de sıkıcı ofis kıyafetlerine artık son deme vakti geldi de geçiyor.

Örneğin, sezonun Armani tasarımlarına bir göz atın. Armani, daima kadını şık ve sade çizgilerle ön plana çıkaran tasarımlarıyla ilgi çekiyor ve yılların ve yaratıcılığın verdiği ustalığını koleksiyonlarına yansıtmaya devam ediyor. Koleksiyonlarında, modern kadına hem günlük hayatın temposu, hem de sürpriz davetlerin özel anları için ayrıcalıklı tasarımlar sunuyor. Kullandığı renkler 'non colour'(renksiz) denilen griler, siyahlar ve kahverengiler. Armani'nin en sevdiği renk ise kendisinin 'greige' diye adlandırdığı gri ve bejin bir karışımı. Öyle olsa bile, feminen tarzı ön plana çıkıyor ve tasarımları eğlenceli bir hale bürünüyor. Tasarımlarını zeki ve bağımsız kadınlar için yaptığını söylüyor ve kadınsı çizgideki modellerin çokluğu dikkati çekiyor. Dikkatleri çeken bir diğer trend ise ofiste 'masum ve güzel kadın' imajının tema olarak kullanılması.

TARZ SAHİPLERİNE

Bu sezon, geçen iki sezona kıyasla daha sade ve romantik bir çizgiye sahip. Kadınsı, yuvarlak hatlardan oluşan koleksiyonlar, geçen sezonlarda biraz abartıya kaçan göz alıcı detay ve formlardan arınıyor. Tasarım dünyasının 'zamansız kıyafetler' koleksiyonuyla dikkati çeken, 'trendi' pek umursamayan fakat 'stile' önem veren Calvin Klein tarzı, ofis için çok uygun. Kadının yaratıcı gücünü ortaya çıkaran siyah, beyaz ve toprak tonlarının ağırlıklı olduğu tasarımlarla, Haitili sanatçı Philippe Dodar'ın kabile baskılarını pirinç ve ahşap detaylarla kadınsılaştırdığı Donna Karan, koleksiyonunda, yuvarlak kesim ceketler ve kloş eteklerle kombine kullanılan organze beyaz gömlekler dikkat çekiyor. Kendine güvenen, bakımlı ve tarz sahibi kadınlar Elie Tahari tasarımlarını tercih ediyorlar. Feminen detaylar taşıyan maskülen takımlar ise Salvatore Ferragamo'nun özelliği. Modern ve minimal tarz ise Trussardi'nin kıyafetlerinde bu sezon.
Resimlere bir bakın... Şortlar, uzun etekler, desenler ve canlı renkler ofis modasını ele geçirdi bile. Bir zamanların yerleşik moda kuralları çoktan çöpe atıldı. Artık modadaki tek kural, hiçbir kural olmaması. Bir kadını stil sahibi yapan cesareti, kişiliği ve özgüveni olduğuna göre, sıkıcı ofis kıyafetlerine artık 'son' diyebiliriz.

Tasarımcı Meral SİMSON


 

Konular Kadın / Bakım