Şırnak'ta tarihi geçmiş aşı skandalı!..

Şırnak'ta tarihi geçmiş aşı kullanılmasıyla ilgili açıklama yapan Halk Sağlığı Müdürü Muhsin Hayyam Elçi, 9 kişiye tarihi geçmiş aşı yapıldığını, ancak panikleyecek bir durum olmadığını söyledi.

Şırnak'ta tarihi geçmiş aşı skandalı!..

Cizre ilçesinde 0-2 yaş arası çocuklara uygulanan 5'li karma aşıların tarihi geçen aşılar olduğu ve 9 kişiye bu aşıların uygulandığı iddia edildi. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Halk Sağlığı Müdürü Muhsin Hayyam Elçi, bulaşıcı şubedeki personelin iş yoğunluğundan ötürü Cizre'de dağıttıkları aşıların miadının geçtiğini, ama bunun hemen görevlilerce fark edildiğini ve bir ay sonra bu kişilerin tekrar aşılanacağını söyledi. Elçi, "Evet ne yazık ki talihsiz bir olay oldu. 4 Mart 2013 tarihinde rutin aşı dağıtımı sırasında iş yoğunluğundan dolayı bizim bulaşıcı şubedeki arkadaşlar aşı dağıtımı sırasında bir kaç miadı geçmiş 5'li aşıyı dağıttı. Bu aşılar Cizre ilçesinde dağıtıldı. Fakat hemen akabinde personellerimiz bunu hemen fark ederek, bizlere haber verdi. Biz de hemen bu aşıları toplattık fakat bu toplama sırasında 9 aşının yapıldığını fark ettik. Bu 9 aşı yaptığımız kişilerin kaydı bizde mevcuttur. Gereken kontrolleri yapılmıştır. Aşıyı yapan aile hekimlerimiz konu ile ilgili bilgilendirildi. Şu an hepsi kontrollerimiz altındadır ve herhangi bir sıkıntı yoktur. Aşılar miadı geçtiği için etkisiz kabul ediyoruz. Aşı yaptığımız kişiler için de 1 ay sonra tekrar aşılarını yapacağız. Şuan itibarıyla olumsuz bir gelişme yok ve gayet iyiler. Konu ile ilgili gerekli inceleme başlatılmıştır. Her şey kontrolümüz altındadır. Panik içerecek bir durum yoktur" dedi.

Cabbar Gülenç adlı vatandaş, o aşıların normalde imha edilmesi gerektiğini belirterek, "Oradaki yetkililerin çok daha dikkatli olması lazım. Allah göstermesin aşı dışında başka bir şey olmuş olsaydı, hatta ölüme bile yol açabilirdi" diye konuştu. Faruk Yardımcı adlı vatandaş da, yetkililerden daha dikkatli olmalarını isteyerek, "Kardeşlerimize şuanda aşı yapılmış. O aşıların tarihi geçmişti. Sağlık Bakanlığı'na buradan sesleniyorum, daha dikkatli olmaları gerekiyordu" şeklinde konuştu.

CEMAL KÜLTER