Şok!.. Papa istifa etti!..

İtalya'nın resmi haber ajansı ANSA, Papa Benedikt'in istifa edeceğini duyurdu. Vatikan, haberi doğruladı.

Şok!.. Papa istifa etti!..

İtalyan haber ajansı ANSA, Papa 16. Benedikt'in yaşlılık ve sağlık sorunları nedeniyle 28 Şubat'ta istifa edeceğini açıkladı.

Olayın duyulması üzerine ilk açıklamasını yapan Papa 16. Benedikt, "istifa kararını özgür irademle aldım" dedi.

Vatikan'da kardinallere hitap eden Papa 16. Benedikt, özellikle ilerleyen yaşı sebebiyle görevi artık yerine getirecek gücü kalmadığına kani olduğunu vurguladı. Bu görevin sadece sözle değil, dualar ve acılar çekerek yerine getrilmesi gerektiğinin farkında olduğunu kaydeden Papa, "Fakat bugün artık inancın şüphelerle sarsıldığı hızla değişen dünyada zihin ve beden sağlığı da bu görev için gerekli. Son birkaç ayda ise bunların görevimi yerine getiremeyecek kadar kötüye gittiğini hissettim. Bu nedenle işin ciddiyetinin tamamıyla farkında olarak hür irademle Roma Papalığ ve Aziz Peter halefliğinden istifa ediyorum." şeklinde konuştu.Görevi süresince kendisine destek olan kardinallere teşekkür eden 16. Benedikt, hatalarından dolayı ise af diledi.

Papa 16. Benedikt, son 600 yılda görevi bırakan ilk papa oldu. Papa'nın halefinin Mart sonuna kadar Vatikan'daki üst düzey din adamları arasındaki seçimle belirlenmesi gerekecek.

Kardinal Angelo Sodano, Papa'nın kararını "Sakin gökyüzünde bir şimşek" olarak değerlendirdi. Papa 16. Benedik 2005'te 78 yaşındayken Katolik Kilisesi'nin Vatikan'daki Papalık makamına getirilmişti.

Papa'nın istifasından sonra ilk olarak roma yakınlarında bulunan yazlık evine gideceği, sonrasında Vatikana geçeceği bildirildi.

Vatikan sözcüsü yeni Papa'nın Mart ayı bitmeden seçileceğini belirtti.

HABERTÜRK İNTERNET SİTESİ