SON UYARI!

Sağlık Bakanlığı, domuz gribinden hayatını kaybedenlerin sayısını artık açıklamayacağını duyurdu..

SON UYARI!

Açıklamada “4 milyon kişi hasta. 2 milyon aşı oldu. Aşı için bu rakam yetersiz. Tehdit bitmedi” denildi.

Sağlık Bakanlığı, “Domuz gribi” pandemisinin başlangıcından bu yana Türkiye’de yaklaşık 6 milyon kişinin hastalığa karşı bağışık hale geldiğini, ancak bu sayının hastalığın yayılım hızının kesilmesi için yeterli olmadığını, kişisel ve toplumsal korunma için aşılanmanın artarak devam etmesinin çok önemli olduğunu bildirdi. Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “grip pandemisinin” tüm dünyayı etkilemeye devam ettiğine işaret edildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Pandemi başlangıcından bu yana ülkemizde yaklaşık 4 milyon kişinin hastalıkla karşılaştığı hesaplanmaktadır. Yaklaşık 2 milyon doz aşı uygulaması gerçekleştirilmiştir. Ülkemizde hastalığa karşı bağışık hale gelen kişi sayısının 6 milyon civarında olduğu tahmin edilmektedir. Bu sayı hastalığın yayılım hızının kesilmesi için yeterli değildir. Aşılanmanın devam etmesi çok önemlidir.

Her ilde görülüyor

Hastalık artık tüm illerimizde görülmektedir. 67 ilimizde hayatını kaybeden vatandaşlarımız olmuştur. Hastalık daha sık olarak çocuk-genç ve orta yaş nüfusta görülmektedir. Yaşlılar daha az hastalanmakla beraber, yaşlılarda hastalık daha şiddetli seyretmekte ve ölüme yol açabilmektedir. Hastalık; gebe ve loğusalar, kronik hastalığı bulunanlar ve okul öncesi çocuklarda daha fazla ölüme yol açmaktadır. Hayatını kaybedenlerin üçte biri 50 yaş altında ve sağlıklı olduğu bilinen kişilerdir. Hastanelerde yatan hastalarımızın 181’inin tedavisi yoğun bakım ünitelerinde devam etmektedir.” Aşının dünyada 100 milyonun üzerinde uygulandığı belirtilen açıklamada, Türkiye’de 2 milyon doz aşı uygulandığı hatırlatılarak, ciddi yan etkiye rastlanmadığı vurgulandı. 10 yaş altında olup ilk aşı dozlarının üzerinden en az 3 hafta geçmiş olan çocukların ikinci doz aşılarını yaptırmalarının önem arz ettiği belirtildi.

Çocuklarım için

ABD Başkanı Barack Obama ve eşi Michelle Obama da domuz gribi aşısı oldular. Aşının güvenli olduğunu belirterek, herkese aşı olma çağrısında bulunan Obama, kızları Malia (11) ve Sasha’nın (8) ekim ayında aşı olduklarını söyledi. Başkan Obama, “Yaşamındaki en önemli iki insan olan kızları için doğrusunu yaptığını, insanların da kendi çocukları için doğru olanı yapmalarının önemli olduğunu” dile getirdi.

Vatan