TBMM 'seçim tatili' kararı aldı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 27'nci Dönemi kapatarak,14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimleri nedeniyle, 'seçim tatili' kararı aldı.

TBMM 'seçim tatili' kararı aldı

TBMM Genel Kurulu, 27'nci Dönemin son mesaisini yaptı. Genel Kurul, Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş başkanlığında toplandı.

Genel Kurul'da, Amasra Maden Kazasını araştırmak üzere kurulan komisyon raporu görüşüldü. Ardından, grup başkanvekilleri söz alarak, veda konuşması yaptı.

DERVİŞOĞLU: "ÇOK VERİMLİ ÇALIŞMALARA İMZA ATTIK"

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, "Bu, belki Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yaptığım son konuşma olabilir ya da bugün burada olan, yarın burada olmayacak olan milletvekili arkadaşlarımızın olur da ben yeniden milletvekili seçilirsem beni son dinleyişleri de olabilir. Ben, öncelikle, 27'nci Dönem milletvekili arkadaşlarımızla birlikte çok verimli çalışmalara imza attığımızı ve bu çalışmalar kapsamında da müzakereler sürerken Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin mehabetine uygun güzel tartışmalar yaşadığımıza şahit oldum. Bu Meclis benim için çok önemli, şu açıdan önemli: '27'nci Dönem, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin yürürlüğe girdiği andan itibaren ilk Meclis' diyoruz. Bu Meclisin başka bir önemi daha var; Cenab-ı Allah, bize, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kuruluşunun 100'üncü yılını hep birlikte yaşattı. 2023 yılındayız, aynı zamanda da cumhuriyetin 100'üncü yılının kutlanacağı dönemi de yine hep birlikte idrak ediyoruz" dedi.

DOĞAN KUBAT İLE MUSTAFA ELİTAŞ'I ÇOK ÖZLEYECEĞİM

Dervişoğlu, veda konuşmasında AK Parti'nin, 'üç dönem' kuralına takılan milletvekillerine atıfta bulunarak şöyle dedi:

"Güzellikler yaşadık, olumsuzluklar yaşadık, pandemi, salgın yaşadık, deprem yaşadık, birçok problemi birlikte göğüslemeyi gayret sarf ettik. Tartışmalar yaşandı dedim ama bunun yanında -karşılıklı anlayışın çok sergilendiği, demokrasinin usulüne, erkanına Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kullanması icap eden temiz dil ve üslubu ön plana çıkararak bu tartışmaları güzelleştirmeye çalıştığımıza da şahitlik ettik. Şimdi, seçim geldi, çattı; Adalet ve Kalkınma Partisi'nin tüzüğünden kaynaklı olarak 3'üncü dönemini tamamlayan milletvekili arkadaşlarımızın bir daha aday olamama gibi bir durumları söz konusu. Ben bu piyango kimlere vurdu, doğrusunu isterseniz onu bilmiyorum ama buradan ifade ediyorum: Doğan Kubat ile Mustafa Elitaş'ı çok özleyeceğim. Şimdi, bizler aday adayı oluruz, olur da listeye giremeyiz; aday oluruz, olur da seçilemeyiz; seçiliriz, Allah kazalardan, belalardan korusun, emrihak vaki olur bir daha buluşamayız ve kavuşamayabiliriz. Benden yana hakkım varsa helal olsun, sizler de haklarınızı bana helal eyleyin."

BÜLBÜL, CUMHURİYETİN 100'ÜNCÜ YILINA VURGU YAPTI

MHP Grup Başkanvekili Muhammet Levent Bülbül, 27'inci Dönem de Cumhur İttifakı ile yaptıkları uyumlu çalışmalardan bahsederek şöyle dedi:

"15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra oluşan seferberlik ruhunun tezahürü olan Cumhur İttifakı ve MHP olarak aradan geçen yedi yılda şeffaf, ilkeli ve samimi bir siyaset anlayışı ortaya koymaya çalıştık. 16 Nisan 2017 referandumuyla kabul edilen ve 9 Temmuz 2018 tarihinden itibaren uygulanan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin getirdiği istikrar ortamında, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarihinde ilk defa Altıncı Yasama Yılını idrak etmiş olmaktadır. Ayrıca, bu dönemin şöyle bir önemi bulunmaktadır; bu dönem, 27'nci Dönem Meclisimizin ve cumhuriyetimizin de 100'üncü yılına denk gelmesi hasebiyle, son derece önemli ve tarihte yerini alacak olan bir Meclis çalışma dönemi olmuştur. 27'nci Yasama Döneminde ülkemizin hayrına olduğunu düşündüğümüz, milletimizin hayrına olduğunu düşündüğümüz birçok çalışmaya hep birlikte imza attık. Seçim sathına girdiğimiz bu süreçte, 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimlerinin ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyoruz. Meclisin 28'inci Dönemde teşekkül etmesi düşüncesi ve dileğiyle hepinize saygılar sunuyorum."

'YEŞİL SOL PARTİ'YLE DEĞİŞTİRECEĞİZ'

HDP Grup Başkanvekili Meral Daniş Beştaş, herkese ayrı ayrı teşekkür ederek, "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 27'nci Döneminin sonuna geldik. Hepimiz 14 Mayıs için alanlarda olacağız. Bizler öncelikle, dönem boyunca milletvekillerinin çalışmalarında büyük bir özveriyle çalışan, kavaslara, stenograf arkadaşlara, danışman arkadaşlara -gerek grup danışmanlarımız gerek milletvekili arkadaşlarımızın danışmanlarına- çay ocaklarından tutalım da fotokopi odalarına kadar büyük bir nezaket ve özveriyle çalışan tüm Meclis personeline ayrı ayrı grubumuz adına teşekkür ettiğimizi ifade etmek istiyorum ve teşekkür ediyoruz. 27'nci Dönem boyunca bu kubbe altında birçok sorunu, acıyı ve kederi tartıştık, birlikte paylaştık. Parlamentoda daha güçlü bir şekilde bulunduğumuz bir dönem olacak. Bizlerle birlikte kadınlar Parlamentoyu yönetecek, Aleviler eşit yurttaşlık haklarını alacak, Kürt sorunu demokratik zeminde çözülecek, ekonomi kaynakları yüzde 1'e değil, yüzde 99'a aktarılacak, yazboz tahtasına dönüşen eğitim sistemi demokratik, özgürlükçü ve bilimsel temelde yeniden yapılandırılacak. HDP bu seçimde tüm seçmenleri, ittifakları ve bileşenleriyle birlikte Yeşil Sol'da. Yeşil Sol Parti'yle birlikte değiştireceğiz. Bizler buradayız, Yeşil Solda'yız, birlikte değiştireceğiz" ifadelerini kullandı.

ÖZEL: "KAVGA EDENLER, TARTIŞANLAR ACIDA, TASADA BİR ARAYA GELEBİLİYOR"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de veda konuşmasına TBMM'de görev alan siyasetçisinden, gazetecisine kadar herkese ayrı ayrı teşekkür ederek başladı. Özel, kendi grup başkanvekili arkadaşlarının vedalarını hatırlattı, AK Parti’de 'üç dönem' kuralına dikkat çekerek şöyle dedi:

"Kıdemlimin önünde grup adına konuşmak her zaman zordur, Sayın Engin Altay, Sayın Engin Özkoç'un ayrı ayrı vedaları oldu. Ben 8 yıldır Grup Başkanvekilliği görevini yürütüyorum, bunu Parlamento tarihinde en uzun yapan kişi Engin Altay'dır, benden bir dönem kıdemlidir; ben en uzun 2'nci Grup Başkanvekilliği görevini üstlenmiş birisiyim. Bu görevi 3 erkek üstlenmenin kadın arkadaşlarımıza, kadın seçmenlerimize karşı mahcubiyetini taşıdık, gelecek dönem bunun telafisinin sözünü veririz. Kavga ettiğimiz günler oldu, yüreğimizi yakan günler oldu; hep birlikte yüreğimizin ilk yanışı 18 Kasım 2018'de Erdin Bircan'ı kaybettiğimiz gündür. Ardından Kazım Arslan'ı, Markar Eseyan'ı, İsmet Uçma'yı, İmran Kılıç Hocayı, Yakup Taş ağabeyi ve Sayın Genel Başkanımız Deniz Baykal'ı peş peşe kaybettik. O günlerde gördük ki kavga edenler, tartışanlar, acıda, tasada bir araya gelebiliyor, taziye verebiliyor ve birlikte olabiliyorlardı. Yaptığımız kavgaların hiçbirisi, yaptığımız tenkitlerin hiçbirisi kişisel değildir. Aramızda konuştuğumuzda şakalaştık bunu buradan da tutanağa da geçirelim bizim 'Kendisi Anayasa'ya uymuyor, 3 dönem kuralına uymuyor' diye eleştirdiğimiz biri, tüzükteki 3 dönem kuralını işletip sizleri bizden mahrum edecek; eğer buna direnmeye karar verirseniz Cumhuriyet Halk Partisi herkes için var arkadaşlar. Tüm Grup Başkanvekillerimizden, görev yapıp bırakmış olanlardan çok şey öğrendim, birlikte çok şey paylaştık. Çok başka yerlerden bakıyoruz; biz 14 Mayıs'tan sonra bir baharı müjdeliyoruz, siz iyi yaptığınızı, devam edeceğinizi iddia ediyorsunuz. Bundan sonra hangi makamda oluruz, bilmeyiz. Buradaysak aramızda olmayacak arkadaşların odamız odasıdır; Manisa'da bir evladınız, bir kardeşiniz, bir arkadaşınız vardır. Biz yoksak, siz varsanız çekinmeden yanınıza varırız."

EN UZUN SÜRELİ GRUP BAŞKANVEKİLİ

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da 'üç dönem' kuralı nedeniyle gelecek dönem Meclis’te olmayacağını belirterek, "Bu, belki de bizim burada yaptığımız son konuşmadır. Engin Altay en yüksek, en uzun süreli milletvekilliği yapan arkadaşımız. Bu süre içerisinde, yirmi yıldan fazla bir süre içerisinde birlikte görev yaptığımız veya belirli dönemler içerisinde bulunduğumuz değerli milletvekili arkadaşlarımın hepsine teşekkürlerimi, şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Elitaş, Parlamento tarihinde en uzun süre grup başkanvekilliği yapan kişinin kendisi olduğunu belirterek şöyle dedi:

"Temmuz 2007 tarihinden başladık grup başkanvekilliğine, 3 senelik bir aradan sonra tekrar grup başkanvekilliğine döndük. Bu süre içerisinde her partiden değerli arkadaşlarımız oldu, birlikte çalıştık. Bu kürsüden bulunduğumuz davayı, bulunduğumuz misyonu savunabilmek için bize verilen görevi hakkıyla yerine getirmeye çalıştık. Bu hakkıyla yerine getirmeye çalıştığımız görev süresince belki siyasi partiden arkadaşlarımızın kalbini kırmış olabiliriz, o arkadaşlarımız da bize kendi görevlerini icra edebilmek için, üzerine yüklenen vazifeyi yerine getirebilmek için, sorumluluklarının hakkını verebilmek için çeşitli ağır söylemlerde bulunmuşlardır ama bugüne kadar hiçbir arkadaşımıza incitecek şekilde hakaret etmedim, şahıslarına karşı herhangi bir saldırıda bulunmadım, hiç kin tutmadım; burada konuşulan, burada kalır. Ben, 2023 yılının hayırlara vesile olmasını diliyorum, tüm değerli kardeşlerimizin mübarek Ramazan Bayramı’nı tebrik ediyorum, 14 Mayıs 2023 seçimlerinin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Milletin terazisi hassastır, milletin terazisi ne diyorsa başımızın tacıdır."

Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş da konuşmasında Meclis'te görev alan herkese teşekkür ederek, "Biz ülke olarak depremde yüzmeyi maalesef bilemedik, onu öğrenmemiz gerekiyor. Toplumsal dayanışma bize bunun tesellisi oldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi yani bu Meclis toprağı en mümbit olan ve düşünce tohumlarının neşvünema bulduğu en zengin ve verimli bir tarladır" dedi.

'​MHP SIRALARINDA OTURMAK İSTERDİM'

Erdoğmuş, konuşmasında MHP sıralarında da oturmak istediğini belirterek şöyle dedi:

"Ben şahsen, bir vekil olarak hemen yanımda bulunan Milliyetçi Hareket Partisi'nin sıralarında da oturmak isterim, bu Mecliste vekillere böyle de bir imkân ve fırsat verilmelidir. İç içe, yan yana ama fikirlerimizin de karşılıklı olarak birbirleriyle çatıştığı mümtaz bir Meclisin şu anda üyeleriyiz. Bu vesileyle değerli arkadaşlar, 27'nci Yasama Döneminin son birleşimini yapıyoruz. Bugüne kadar birlikte yoğun mesai harcadığımız Türkiye Büyük Millet Meclisinin Sayın Başkanı Profesör Doktor Mustafa Şentop'a, birleşimleri yöneten Başkanlık Divanı üyelerimize, siyasi parti gruplarımızın başkan vekillerine, tüm milletvekillerine katılımları ve gayretleri için teşekkür ediyorum."

Veda konuşmalarının ardından, Genel Kurulda, boş bulunan RTÜK ve Kişisel Verileri Koruma Kuruluna (KVKK) birer üye seçimi yapıldı. AK Parti kontenjanından boş bulunan KVKK üyeliği seçiminde Cennet Alas Şekerbay, 355 oy alarak yeni KVKK üyesi oldu.

CHP kontenjanından boş bulunan RTÜK üyeliği seçiminde Tuncay Keser 333 oy alarak, RTÜK üyesi seçildi.

Sinop'ta 1972 yılında doğan Keser, ilk ve orta öğretimini Sinop'ta tamamladı. Gazi Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu Radyo ve Televizyon Bölümünden 1992 yılında mezun olan Keser, gazeteciliğe aynı yıl Ank Ajansında başladı. Keser, 2017 yılından bu yana TBMM CHP Grubu Basın Danışmanlığı görevini yürütüyordu.

TBMM Genel Kurulu, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi kesin sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından ilanını takip eden üçüncü günü saat 14.00'te toplanmak üzere tatile girdi.


DHA