Tek tuşla hesapları boşaltıyorlar!..

Zorla senet imzalatma ve şantaj tarihe karışıyor, yeraltı örgütleri bilişim dünyasına kayıyor. Kara para aklamak, soygun veya düşmanlarına tuzak için hackerlarla anlaşma yapıyorlar. Zira, tek tuşla hesapları boşaltmak, silahlı soygundan daha kolay!..

Tek tuşla hesapları boşaltıyorlar!..

Teknoloji her geçen gün gelişirken, yaşantımızda daha fazla yer kaplamaya başlıyor. Artık faturalarımızı ödemek veya havale işlemleri için saatlerce banka kuyruklarında beklemek veya beğendiğimiz bir ürünü satın almak için mağazaya gitmeye ihtiyaç duymuyoruz. Her şey bir tık uzağımızda. Ancak bu yeni nesil teknoloji bir yandan hayatımızı kolaylaştırırken, bir yandan tehlikeleri de yanında barındırıyor.

Kredi kartlarımızı veya banka hesaplarımızı gözüne kestiren bir çok suçlu, görmediğimiz bir bilgisayarın karşısında bizi tuzağa düşürmek için uğraşıyor. Bu suçluların yakalanması için tıpkı bir cinayet soruşturmasını çözer gibi sanal izleri takip eden polisler ise hackerlara göz açtırmıyor.

2007 yılında 40 kişiyle kurulan İstanbul Bilişim Sistemleri ve Suçları Şube Müdürlüğü bugün 150 personeliyle birlikte siber alemdeki suçlularla savaşıyor. Bilişim Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü Emniyet Müdürlerinden Burak Çekiç, bilişim suçlarındaki gelişimi ve alınması gereken önlemleri anlattı.

SANAL ALEMİ KEŞFETTİLER

İnternetin hemen bütün suçlarda kullanılabileceğini belirten Çekiç en fazla işlenen bilişim suçunun kişilerin hesaplarını ele geçirmek ve şirketlere ait bilgilerin çalınarak sistemlerin engellenmesi olduğunu açıkladı:

“Eskisi gibi zorla senet imzalatma ve şantaj yavaş yavaş tarihe karışıyor ve yeraltı örgütleri bilişim dünyasına kayıyor. Gerçek anlamdaki suç örgütleri bunlar. Bu dünyayı keşfettiler. Kara para aklamak için ve düşmanlarını zarara uğratmak için hackerlarla anlaşma yapıyorlar. Kendi özel işlerini halletmek için hackerları kullanıyorlar. Bir tuşla bir gecede bir trilyon boşaltıyorlar. Silahlı soygundan daha kolay.”

ONLAR ‘SİYAH HACKERLAR’

“Hacker kimle çalışacağına kendisi karar verir. Çünkü altın yumurtlayan tavuktur o. Hiç bir zaman en alttakiyle muhatap olmaz. En üsttekiyle iletişim kurar. Bankalar da bu adamlara karşı önlem almaya çalışıyor. Bankaların, bazı banka sistemlerini hackleyen çok yetenekli suçlularla görüşüp ‘gelin beraber çalışalım’ diye teklifte bulunduklarını ancak onların kabul etmediklerini biliyorum. Çünkü birilerinin emri altında çalışır pozisyonda olmak işlerine gelmiyor. Ama buradakiler henüz genç. Yurt dışındaki eski hackerların bir müddet sonra taraf değiştirdiğine şahit olduk. Kaçarak bir yere varamayacaklarını anlıyorlar ve huzur arıyorlar.”

100 DOLARA HESAP BİLGİSİ

“Hesap bilgilerinin alınıp satıldığı bir piyasa var. Yeraltı pazarı, yeraltı ekonomisi var. Hesabı kıran adam asla hesabı boşaltan adam değildir. Hackerlar sadece bilgiyi çalar. Hesabı boşaltanlar ise genellikle suç örgütleridir. Kademe kademe kişilerden oluşur bu iş. 100 dolara kredi kartı bilgisi satın alabiliyorsunuz. O hesap doluysa kardasınız. Boşsa zarardasınız.”

EMNİYETTEN ALTIN UYARILAR

-Bilgisayarınıza antivirüs programı yükleyin.
-Kullandığınız şifreler uzun ve karışık olmalı. Büyük harf, küçük harf ve sayı ve işaretlerden oluşturulmalı.
-Kendi bilgisayarınız dışında bir bilgisayardan veya internet kafeden, internet banka hesabınıza girmeyin veya kredi kartı bilgilerinizi vermeniz gereken alışverişleri yapmayın. Wireles (kablosuz bağlantı) ile internete bağlandığınız durumlarda da bu ayırlar geçerli.
-Atm cihazlarında işlem yaparken kart giriş haznesi içinde herhangi bir aparatın olup olmadığına bakın. Tuş takımı üzerinden sonradan yerleştirilmiş bir aparat veya yapışkanın olup olmadığını elinizle kontrol ediln.
-Kafe ve restoranlarda kredi kartınızı asla garsona vermeyin. Masaya seyyar pos makinesi isteyin.
-Facebook ve diğer sosyal ağlardaki bilgi paylaşımı büyük risk. Bu ortamlarda asla yakın aile üyelerinizin bilgilerini vermeyin. Dayınızın adına ulaşan dolandırıcılar, aynı anda anne kızlık soyadınıza da ulaşmış olur.
-Tanımadığımız kişilerden gelen maillerin içindeki linklere tıklamayın. Bazı sitelere girer girmez virüs bulaşabilir. Güvenli ve bilinen siteleri kullanın.

HACKER KİMDİR?

Sürekli olarak sistemleri bozan, başkalarına zarar veren ve bunu bir yaşam biçimi haline getirip haksız kazanç elde eden kişiye denir.

ZOMBİ BİLGİSAYAR NEDİR?

Bir bilgisayara virüs ya da truva atı göndererek onu yönetmektir. Kişi bazen bilgisayarının zombi (köle) olduğunun farkına varmaz.

HACKER KAMERAMIZI AÇABİLİR Mİ?

Hacker eğer bilgisayarımıza truva atı gönderdiyse webcamimizi ya da mikrofonumuzu istediği gibi açabilir.

BİLİŞİM SUÇLARI 2011’DE YÜZDE 18 ARTTI

Adli Bilişim Uzmanı Çığır İlbaş ve Avukat Mehmet Ali Köksal tarafından hazırlanan “Türkiye’de Bilişim Suçları 1990-2011” çalışması, Türkiye’de mahkeme kayıtlarına geçen ilk bilişim suçunun işlendiği 1990 yılından 2011 yılının Temmuz ayına kadar yıl ve il bazında mahkemelere intikal eden 40 farklı suç maddesine ait 73 bin 185 adet ceza ve hukuk davasını içeriyor. Bu dönemde yargılanan toplam 98 bin 391 sanık bulunuyor.

Raporda bilişim suçlarında il bazında İstanbul, Muğla ve Antalya, coğrafi bölge bazında ise Marmara, Ege ve Karadeniz bölgeleri ilk 3 sırada yer aldı. Bilişim suçu davalarının yıllık artış oranı, 2011 yılında yüzde 17.96 olarak gerçekleşti.

İstanbul’da polis bölgesindeki 8 aylık süredeki bilişim suçları ise şöyle gerçekleşti:
- 819 Banka ve kredi kartı dolandırıcılığı
- 216 İnteraktif Banka Dolandırıcılığı
- 560 Bilişim Sistemlerine girme, sistemi engelleme bozma, verileri yok etme