TRT 'telif'i es geçti, tazminat ödeyecek!

TRT, 2013 yılında yayınladığı ‘Türk Dünyası Şarkı Yarışması’nın formatını izinsiz kullandığı gerekçesiyle mahkum oldu.

TRT 'telif'i es geçti, tazminat ödeyecek!
MedyaRadar'da yer alan habere göre 2. Fikri ve Hukuki Sınai Haklar Mahkemesi, TRT’yi, 2013 yılında yayınladığı ‘Türk Dünyası Şarkı Yarışması’nın formatını izinsiz kullandığı gerekçesiyle mahkum etti. TRT, 10 bin TL manevi, 15 bin TL tazminat ödeyecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası’nın kapsamını genişletmek için yeni yasa tasarısı hazırlayıp Bakanlar Kurulu’na sunacakken, bir kamu yayıncısı olan TRT bu kez ‘telif hakkını’ görmezden geldi. 2. Fikri ve Hukuki Sınai Haklar Mahkemesi, TRT’yi, 2013 yılında yayınladığı ‘Türk Dünyası Şarkı Yarışması’nın formatını izinsiz kullandığı gerekçesiyle mahkum etti. Mahkeme, programın formatının müzik piyasasında Furat Emir olarak tanınan Onur Furat adlı müzisyene ait olduğu gerekçesiyle TRT’nin, 10 bin TL manevi, 15 bin TL de telif tazminatı ödemesine karar verdi.

Furat, TRT’nin projesini izinsiz olarak yayınladığı gerekçesiyle 2 Eylül 2014’te mahkemeye başvurdu. Tarafları dinleyen ve bilirkişi raporlarını inceleyen 2. Fikri ve Hukuki Sınai Haklar Mahkemesi, 23 Şubat 2017’de telif davası ile ilgili kararını verdi. TRT’nin eyleminin ‘hukuka aykırı’ olduğuna dikkat çekilen gerekçede, “Davalı tarafça yayımlanan programda davacıya ait ürünün adında değişiklik yapıldığı ve izin almadan umuma arz edildiği için davacının FSEK’ten kaynaklanan manevi haklarının ihlal edildiği sonucuna ulaşılmaktadır. Eserden doğan hakları ihlal olunan davacının FSEK uyarınca telif tazminatı ve manevi tazminat isteme ve hükmün ilanını isteme hakları bulunmaktadır” denildi.