TRT’ye Bollywood kazığı...

Alınan 35 Hint filmi ortalığı karıştırdı!...Dış Kaynaklar Müdürü Asım Üvez, kendinden önceki yönetimin, tanesi 1200 dolar olan 35 adet Hint filmini, tanesi 20 bin dolardan aldığını dile getirerek kurumun 650 bin dolar zarara uğrattı.

TRT’ye Bollywood kazığı...

Üvez, 10 Ekim 2005’de konuyla ilgili olarak Televizyon Dairesi Başkanlığı’na bir ihbar yazısı gönderdi. Teftiş Kurulu Başkanlığı’na iletilen ihbar sonrasında soruşturma başlatıldı. Eski Genel Müdür Ali Güney, soruşturma raporunda konunun adli mercilere intikal etmesini istedi.

TRT, filmleri Hintli Eros Multimedya firmasından yayın haklarını alan aracı Master Filmcilik’ten satın aldı. Üvez’in yazısına ilişkin olarak rapora şunlar geçti:

"Master Filmcilik firmasının teklif ettiği fiyatlarda indirime gidilmeden ortalama film başına ücretin 20 bin dolar olarak kabul edilerek, 698 bin dolar tutarından film alınmış. Yetkili Hindistan firması Eros, kuruma 1500 dolar fiyat teklif etmiş, bu durumda 35 adet film için toplam fiyatın 52 bin 500 dolar olacağı ve böylece kurumun bu alımdaki zararı 645 bin 500 dolar olmuştur. Master Filmcilik, kuruma 28 Nisan 2005 tarihinde önerdiği 38 adet eşdeğer film için yapımcı Eros Multimedya, 9 Kasım 2005 tarihinde önerdiği ortalama fiyat film başına 1200 dolara kadar inmiştir. Firmadan gelen fiyat bildirme yazısı 28 Temmuz 2004 olmasına rağmen komisyonun, yazıyı almadan bir ay önce fiyat tespiti yapmış olması çelişkili görülmektedir..."

Soruşturma raporunda fiyatlarla ilgili bir ceza talep edilmemesine rağmen eski Genel Müdür Ali Güney, adli makamlara başvurulmasını istedi. Soruşturma neticesinde Dış Kaynaklar Müdürü Nedime Avgın’a, "aylıktan kesme"; mütercim Ebru Sıvalıoğlu’na "kınama"; Dış Kaynaklar Müdürlüğü’nden sorumlu TV Dairesi Başkan Yardımcısı Beyhan Karadağ’a, "aylıktan kesme"; Dış Kaynaklar Müdür Yardımcısı Cavidan Önder’e "uyarma"; TV Dairesi Başkanı Sağhan Dolu’ya "uyarma" cezaları verildi.

Soruşturma kapsamında sorgulanan ve film ücret tespitindeki görevli TRT Başmüfettişi Bülent Önder’in eşi Dış Kaynaklar Müdür Yardımcısı Cavidan Önder’den raporda, müfettişler film yapım elemanı olarak bahsedilerek yetki alanı düşük gösterilmesi dikkat çekti. Ücret tespit tutanağında yönetici konumunda imzası bulunan Önder, rapordaki en düşük ceza olan "uyarma" cezasını aldı. Önder’in, raporun sonuçlandırılmasından iki ay önce Televizyon Dairesi Başkanlığı Program Planlama ve Koordinasyon Müdür Yardımcılığı görevine atanması ise dikkat çekti.

Superpoligon

Konular Eski Arşiv