TTK'dan madencilere şok uygulama!

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun Üzülmez madeninde akıllara durgunluk veren bir uygulama yapılıyor. Madenciler ‘erken çıkıyor’ bahanesiyle 2011’den beri üretimi artırmak için madencilerin asansörüne kilit vuruluyor. Sendika ‘Bu köle düzenidir’ diyerek mahkemeye başvurdu

TTK'dan madencilere şok uygulama!
Bugün Gazetesi'nin haberine göre Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) Zonguldak’taki Üzülmez Müessese Müdürlüğü’nün, maden işçilerinin ocaktan erken çıkmalarını önlemek için şok bir uygulama yaptığı ortaya çıktı.

İşletme üretimi artırma bahanesiyle asansör kapılarını kilitleyerek işçilerin erken çıkmasına engel olmak istedi. 2011’de başlatılan kilit uygulamasına karşı Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), iş sağlığı ve güvenliğinin ihlal edildiği gerekçesiyle İş Mahkemesi'ne başvurdu.

BİN 800 MADENCİ 3 VARDİYA ÇALIŞIYOR

TTK Üzülmez Müessese Müdürlüğü, bin 800 madencinin 3 vardiya çalıştığı ocakta, üretimi artırmak ve işçilerin ocaktan erken çıkmasını önlemek için 2011'de kilit uygulaması başlattı.

Madenciler ocağa girdikten sonra asansör çıkış kapılarının üzerlerine kilitlenmesi tepkilere yol açtı. Madenciler, ocaktan çıkmama eylemleri yaparak uygulamaya tepki gösterdi. GMİS'in, maden işçileriyle yaptığı eylem ve açıklamalara rağmen maden ocağında kilit uygulaması sürüyor.

İŞ GÜVENLİĞİ İHLAL EDİLİYOR

GMİS, uygulamanın kaldırılması için TTK ile yaptığı görüşmelerden de sonuç alamayınca, geçen 9 Temmuz'da Zonguldak 3'üncü İş Mahkemesi'ne başvurdu. Dava dilekçesinde, 19 Eylül 2013'te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca hazırlanan, 'Maden İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’nin, ‘Acil çıkış kapıları kilitli olmaz. Acil çıkış yolları ve kapıları ile buralara açılan yol ve kapılarda çıkışı zorlaştıracak hiçbir engel bulundurulmaz' başlıklı 13'üncü maddesinin uygulama ile ihlal edildiği belirtildi. Mahkemenin, şikayetle ilgili TTK'nın savunmasını beklediği öğrenildi.

‘Yer altında hata cana mal olur’

İşin ba­şın­da mü­es­se­se mü­dü­rü, mü­dür yar­dım­cı­la­rı, iş­let­me mü­dür­le­ri, kar­ti­ye mü­hen­di­si, şef­ler, ne­za­ret­çi, ayak ça­vuş­la­rı bu­lun­du­ğu­nu be­lir­ten Tut­kun, “Bu ka­dar de­ne­ti­mi olan bir yer­de eğer iş­çi er­ken çı­kı­yor­sa de­mek ki işin ba­şın­da­ki­ler gö­rev­le­ri­ni yap­mı­yor. Ye­r al­tın­da­ en kü­çük ha­ta­da can kay­bı­na ne­den olur. Hiç­bir ma­den­ci ar­ka­da­şı­mız da ken­din­den son­ra ge­le­cek iş­çi ar­ka­da­şı­nı teh­li­ke­ye so­ka­cak bir ha­re­ket­te bu­lun­maz. Mah­ke­me­nin le­hi­mi­ze so­nuç­la­na­ca­ğı­na ina­nı­yo­rum" di­ye ko­nuş­tu. TTK Üzül­mez Mü­es­se­se Mü­dür­lü­ğü yet­ki­li­le­ri ko­nu hak­kın­da açık­la­ma yap­ma­dı.

1940’ların köle düzeni

GMİS Ge­nel Teş­ki­lat­lan­dır­ma ve Eği­tim Sek­re­te­ri Os­man Tut­kun, ki­lit uy­gu­la­ma­sı­nın ku­ru­ma bağ­lı 5 mü­es­se­se­den sa­de­ce Üzül­mez’de ya­pıl­dı­ğı­nı söy­le­di. Ki­lit uy­gu­la­ma­sı ile ma­den oca­ğı­nın ce­za­evi­ne dö­nüş­tü­rül­dü­ğü­nü söy­le­yen Tut­kun şöy­le ko­nuş­tu: “İn­şal­lah bu ka­pı ki­lit­le­me yü­zün­den bir ar­ka­da­şı­mı­zın ca­nı yan­maz. Bu­nun ve­ba­li ku­rumundur. 21'in­ci yüz­yıl­da ka­pı ki­lit­le­ye­rek üre­ti­min art­ma­ya­ca­ğı­nı, uy­gu­la­ma­nın kö­le dü­ze­ni ol­du­ğu­nu  söy­le­dik. Ku­rum adım at­ma­dı. Ma­dençi işi­ni yap­ma­dan çık­maz. Bu tür yön­tem 1940'lar­da ya­pıl­mış. Mü­es­se­de ka­me­ralar var. Er­ken çık­ma var­sa ce­za­i iş­lem uy­gu­la­na­bi­lir.”