Türkiye ve ABD arasında F-15 pazarlığı

Rusya’nın Türk hava sahasını peşpeşe ihlal etmesinin ardından ABD'nin F-15C tipi savaş uçakları devriye uçuşuna çıkması gündemde.

Türkiye ve ABD arasında F-15 pazarlığı
Sabah'tan Ragıp Soylu'nun haberine göre Rusya’nın Türk hava sahasını peşpeşe ihlal etmesinin ardından ABD tarafından 6 Kasım’da İncirlik’e gönderilen 6 adet F-15C tipi savaş uçağının Suriye sınırında devriye uçuşuna çıkması gündemde. Sabah’ın sorularını yanıtlayan Pentagon Sözcüsü Laura Seal, bu uçakların bugüne dek hiçbir devriye uçuşuna katılmadığını söyledi.

Seal, "Türk hükümetinin isteği üzerine Türk hava sahasında eğitim uçuşları gerçekleştirmek ve talep edilirse devriye uçuşu gerçekleştirmek için bu uçakları sevk ettik. Bu sevk, Türk müttefiklerimizi çok kısa süre içerisinde destekleme kapasitesine sahip olduğumuzu göstermek için tasarlandı. Uçaklar şu ana dek devriye uçuşu yapmak için çağrılmadı. Biz de alanda değerli eğitim uçuşları gerçekleştiriyoruz" dedi. Bu açıklama "Amerikan F-15'leri Türkiye Rus uçağını düşürdüğü zaman havada değildi" iddialarını kanıtlıyor.

"MÜZAKERELER İLERLİYOR"

İncirlik'teki uçakların bağlı olduğu ABD Avrupa Komutanlığı sözcüsü Yarbay David Westover ise Sabah'ın sorusu üzerine Amerikan F-15'lerinin devriye çıkması için Türkiye ile pazarlıkların sürdüğünü söyledi. Westover, "Türk Hava Kuvvetleri ile birlikte uçaklarımızın Türk hava sahasında devriye gezmesi için gerekli olan prosedürleri ortaya koyacak bir anlaşmaya ulaşmak için çalışıyoruz. İki tarafı da gelecekte tatmin edecek bir anlaşma için pazarlıklarımızda ilerleme sağlıyoruz." şeklinde konuştu.

RUS UÇAKLARI HALEP'TE SİVİLLERİ VURDU

The National Interest dergisine isminin gizli kalması şartıyla konuşan kıdemli bir Amerikalı yetkili ise, Türkiye'nın Rus uçağını düşürmesi ve Lazkiye'ye S-400 hava savunma sistemleri yerleştirmesinin pazarlıkları oldukça karmaşıklaştırdığını söyledi. Yetkili, "angajman kurallarıyla ilgili de pazarlıklar sürüyor" dedi.