Utanç davasında 16 yıl sonra karar!

Abdülkadir Kurt’u ‘makatına cop sokarak’ ölümüne yol açmakla suçlanan Rambo lakaplı Asteğmen Salih Üner ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Utanç davasında 16 yıl sonra karar!

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde 1992’de gözaltına alınan Abdülkadir Kurt’u ‘makatına cop sokarak’ ölümüne yol açmakla suçlanan Rambo lakaplı Asteğmen Salih Üner ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Aynı dava kapsamında yargılanan 14 sanık askere beraat verildi. Karara isyan eden Kurt’un oğlu Mustafa Kurt, davayı AİHM’ye taşıyacaklarını söyledi.

Vatan'ın haberine göre, Diyarbakır’ın Bismil İlçesine bağlı Ağıllı Köyü’nde 1992 yılı Nisan ayında operasyon düzenleyen güvenlik kuvvetleri, terör örgütü PKK’ya yardım ettikleri iddiasıyla bazı köylüleri gözaltına aldı. Köylülerden 36 yaşındaki Abdulkadir Kurt, 19 Nisan 1992 günü göz altındayken öldü. Adli Tıp Kurumu, ölüm nedenini Kurt’un makatına cop sokulmak suretiyle ‘rektum yırtılmasına bağlı iç ve dış kanamaya bağlı ölüm’ olarak açıkladı.

DAVA 16 YIL ÖNCE AÇILDI

Kurt ailesinin şikayeti üzerine 1994 yılında 15 asker hakkında ‘İşkence yapmak suretiyle adam öldürmek’, ‘İştirak etmekten’ ömür boyu hapis istemiyle dava açıldı. Dün Diyarbakır 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına tutuksuz yargılanan 15 sanık katılmazken, Abdulkadir Kurt’un oğlu Mustafa Kurt ile avukatı ve bazı sanık avukatları katıldı. Duruşmada, savcı mütalaasında asteğmen Salih Üner’in, ‘İşkence yapma suretiyle adam öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış ömürboyu hapis cezasına, diğer sanıkların ise beraatine karar verilmesini talep etti.

MAHKEME İNDİRİM YAPMADI

Mahkeme Salih Üner’i, ‘eziyet çektirerek kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, Üner hakkında dosyaya yansıyan geçmişteki hali, fiilden sonraki davranışları, olayı örtbas etme konusundaki çabaları, olay nedeniyle pişman olduğuna ilişkin bir halinin görülmemesi nedeniyle indirim uygulanmasına yer olmadığını da kararlaştırdı. Mahkeme diğer sanıkların yöneltilen suçu işledikleri sabit olmadığı gerekçesiyle beraatlarına karar verdi.

DAVA AİHM’YE GİDECEK

İşkenceyle öldürüldüğü belirtilen Abdulkadir Kurt’un ailesi diğer askerlerin de cezalandırılması gerektiğini belirterek, davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyacaklarını açıkladı. Sanık avukatı Mehmet Bozkurt, mahkemenin verdiği kararın cesur bir karar olduğunu anlatarak, “Mahkeme sanık Salih Üner’e tutuklama kararı vermedi. 18 yıldır serbest dolaşan Üner, Yargıtay karar verene kadar da özgürce yaşayacak” dedi.

RAMBO İFADESİNDE HERŞEYİ İNKAR ETMİŞTİ

‘Cop ile değil silahla öldürürdüm’

Asteğmen Salih Üner, geçtiğimiz yıl Mart ayında Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne giderek ifade vermişti. Üner şunları söylemişti: “Ben böyle bir suç işlemedim. Gözaltındaki o kişileri görmedim bile. Biz operasyona silah ile gidiyoruz, cop ile gitmiyoruz. Ben öldürecek olsaydım, silah ile öldürürdüm. Ayrıca böyle bir olay olsaydı inisiyatif sahibi arkadaşlarım buna engel olurlardı”

ÖLDÜRÜLEN KURT’UN OĞLU ANLATIYOR

‘Babasız geçen yıllar çok zordu’

Mustafa Kurt (Abdülkadir Kurt’un oğlu): ”Babam öldürüldüğünde 10 yaşındaydım. Şimdi hükümet o karanlık günlerin unutulması gerektiğini söylüyor. Biz bu günleri zor unuturuz. Ben 10 yaşından beri babasızım, bunun acısını içimde yaşıyorum, hiçbir şey onu geri getiremez. Bu nedenle geçmişi unutmadan geçmişle hesaplaşmalıyız. Bu geç gelen adalet biraz olsun içimize su serpti.”