Uzun süreli açlık ve susuzluk baş ağrısına neden oluyor

Beslenme düzeninin değişmesi, uykusuzluk, aç ve susuz kalmak gibi birçok neden baş ağrılarını tetikleyebiliyor. Dr. Hayal Ergin Toktaş baş ağrılarını önlemenin yolları hakkında bilgi verdi.

Uzun süreli açlık ve susuzluk baş ağrısına neden oluyor
MİGREN ATAKLARI

Akşam'da yer alan habere göre
Ramazan ayında uzun süren açlık ve susuzluk sebebiyle birçok kişi sıklıkla baş ağrısı yaşıyor. Uyku düzeninin değişmesi ve sağlıklı beslenme kurallarına bağlı kalınmaması da baş ağrılarına yol açan en önemli nedenlerden. Uzun süreli açlık ve susuzluğun etkisi, kan basıncı değişiklikleriyle kan şekeri düşüyor ve buna bağlı olarak migren başta olmak üzere primer baş ağrıları tetikleniyor. Her migren hastası açlık ve susuzluktan olumsuz etkilenmeyebilir. Sahur nedeniyle uykunun bölünmesi ve yeterli süre uyuyamamak da migren için tetikleyici bir faktör olabilir. Bu süreçte özellikle uykuyu kaçıracak tarzda kafein içerikli sıvı ve besinlerin tüketilmemesi gerekir. Uyku öncesi ılık bir duş almak faydalı olabilir. Baş ağrılarından korunmak için hafif ve sağlıklı besinler tüketmek, iftar ve sahur saatleri arasında bol su içmek gerekir.

GEVŞEME EGZERSİZİ YAPIN

Oruçluyken ortaya çıkan hafif ve orta şiddetli baş ağrılarını önlemek için nefes ve gevşeme egzersizleri yapabilirsiniz. Temiz havaya çıkmak, karanlık ve sakin bir odada kısa süreli bir uyku ağrıyı gidermede yardımcı olabilir. Ancak açlıkla tetiklenen ve şiddetli migren atakları yaşayan kişiler oruç tutma konusunda ısrarcı olmamalıdır. Oruçluyken ortaya çıkan her baş ağrısının da her zaman açlık durumuna bağlanmaması gerekir. Ani ve giderek şiddetlenen bir baş ağrısı varsa ve bu duruma bulantı, kusma, yüksek ateş, görme kaybı gibi belirtiler eşlik ediyorsa bu durumu açlıkla ilişkilendirmeden en kısa sürede nöroloji uzmanına başvurulması gerekir.