Ve İSKİ açıkladı... İstanbul’un 3,5 aylık suyu mu kaldı?

İSKİ, 'Hiç yağış olmaması durumunda İstanbul’un 3,5 aylık su rezervinin bulunduğu' iddialarına yanıt verdi.

Ve İSKİ açıkladı... İstanbul’un 3,5 aylık suyu mu kaldı?

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre İSKİ, bazı basın yayın çevreleri ve sosyal medya hesaplarından paylaşılan “Hiç yağış olmaması durumunda İstanbul'un 3,5 aylık su rezervinin bulunduğu” iddialarını yalanladı.

İSKİ'den yapılan yazılı açıklamada, “İstanbul'un su yönetimi, doğadaki su döngüsüne paralel dinamik bir süreçtir. Sadece barajlardaki su rezervi üzerinden yapılan açıklamalar, gerçeği tam olarak yansıtmamakta ve İstanbul halkını endişeye sevk etmektedir” denildi.

“REGÜLATÖRLERDEN ALINAN SULAR DAHİL EDİLMİYOR”

İstanbul'un su ihtiyacının yüzde 55-70'inin direkt olarak akarsulardan, regülatörler ile karşılandığına dikkat çekilerek “Regülatörlerden alınan veya alınacak olan sular, doğal olarak baraj doluluk oranlarında yer almamaktadır. Önceki seneler dikkate alındığında; 2020 yılında su ihtiyacının yüzde 55'i, 2021 yılında yüzde 72’si ve 2022 yılında ise yüzde 42’si regülatörlerden temin edilmiştir” bilgisi paylaşıldı.

“SU PROBLEMİ YAŞANMAYACAK”

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Ayrıca İstanbul'un su kaynakları farklı yağış bölgelerinde yer almakta olup, kesintisiz su temininin sağlanması için gerekli çalışmalar ile ilave yatırımlara aralıksız devam edilmektedir.

Ocak ayı içerisinde devreye alınması planlanan Melen 3 Terfi Merkezi ile de İstanbul’a günlük 735 bin metreküp ilave su sağlayabilecek bir sistem çalışmaya başlayacaktır.

Sonuç olarak İstanbul’da kısa dönemde bir su problemi yaşanmayacağının altını bir kez daha çiziyor, başta 16 milyon hemşerimiz olmak üzere tüm kamuoyunun bilgisine önemle duyuruyoruz."