Vücudunuz alarm verebilir!

Yapılan anketlere göre sağlığını korumak isteyenler öncelikle beslenmeye dikkat ediyor. Spor yapmak, kalın giyinmek, kalabalıktan uzak durmak ve detoks yapmak da alınan önlemler arasında...

Vücudunuz alarm verebilir!
Yeni Asır'da yer alan habere göre internet kullanıcılarının daha sağlıklı yaşam için yapmayı planladıkları ilk şey sağlıklı beslenme. Sosyal medya kanalları üzerinden yapılan anket sonuçlarına göre, yüzde 39'u "Bağışıklık sistemini güçlendirici yiyecekler yerim" cevabını veriyor. Ankete verilen cevaplar sonucu yüzde 25 spor yaparım, yüzde 13 kalın giyinirim, yüzde 11 kapalı ve kalabalık alanlardan uzak dururum, yüzde 3 ise detoks diyeti yaparım diyor. Doğru beslenmenin, sağlıklı ve dinamik bir bedene sahip olmanın önemli bir adımı olduğunu belirten beslenme uzmanları dengeli beslenmenin önemine dikkat çekiyor.

Daha az kırmızı et, daha fazla balık

Sıklıkla kırmızı et tüketmenin, kanser riskini arttırdığını, kolesterol ve trigliseriti yükselttiği belirtilirken omega- 3 açısından çok zengin bir protein kaynağı olan balık tüketiminin önemi vurgulanıyor. Balığın da etin de fırında veya ızgarada pişirilmesi önem taşıyor.

Besin çeşitliliğine özen gösterin

Karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerin dengeli bir şekilde her gün tüketilmeli karbonhidrat kaynağı olarak tam buğday ekmek, bulgur, yulaf tarzı tam tahıl ağırlıklı besinlerin, yağ grubundan sıvı yağları, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumların, protein kaynağı olarak ise yarım yağlı süt, yoğurt, yumurta, balık, tavuk veya yağsız etler tercih edilmeli. Bunlar dışında günde 5-6 porsiyon meyve, sebze tüketilmeli.

Detoks vücudunuzu toksinlerden arındırır

Hava kirliliği, sigara dumanı, radyasyon, yağlı besinler tüketmek gibi durumlar vücuttaki serbest radikallerin artmasına neden olur. Bu durum bağışıklığın düşmesine, yorgunluğa, kilo alımına ve bazı hastalıklara da neden olabilir. Detoks diyetlerinin amacı ise vücudu bu serbest radikallerin etkisinden kurtarmak ve toksinlerden temizlemektir.

Düzenli spor yapmalı

Spor yaparken de bilinçli olmak gerekli. Saatlerce spor salonunda kalıp, vücudu çok fazla yormak yerine, daha hafif ve düzenli egzersiz yapmak yaşam kalitesi için daha faydalı. Ayrıca çok yoğun egzersiz yapmak, bırakıldığında verilen kiloların tekrar geri dönmesine neden olabiliyor. Bu yüzden haftada 150 - 200 dakika arası spor yapmak sağlıklı bir vücut için yeterli kabul ediliyor. Özellikle bahar aylarında açık havada yürüyüş yapmak metabolizmanızın daha iyi hızlanmasını sağlayacaktır.